DünyaManşet

Afrin harekâtında 3 bin yıllık medeniyet yok oldu

0

Savaş ve iç çatışmalar insan ve ekonomik kayıplara yol açarken ülkelerin binlerce yıllık kültürel mirasını yok ediyor.

İbranice İncil’de ‘Birinci Tapınak’ olarak anlatılan Süleyman Tapınağı’yla benzerlikleri nedeniyle dikkat çeken, geçmişi milattan önce 1300’e dayanan, bugüne kadar yapılan tüm savaş ve işgallerden zarar görmeden günümüze kadar ulaşmış ender tarihi değerlerden biri Ayn Dara Tapınağı da kaybolan miraslar arasında yerini aldı.

Afrin’e bağlı Ayn Dara köyüyle aynı ismi taşıyan, kimi kaynaklara göre Akad mitolojisinde bereket, aşk ve savaş tanrıçası olan İştar’a ya da tanrıça Astarte’ye adandığı kimi kaynaklara göre de Ba’al Hadad tanrısına ithaf edildiği belirtilen 3 bin 300 yıllık tapınağın, 26 Ocak’ta Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) savaş uçakları tarafından yapılan bombardımanda büyük zarar gördüğü bildirildi.

Suriye Kültür Bakanlığı’na bağlı Antik Eserler ve Müzeler Genel Müdürlüğü, dünyadaki tüm ilgili uluslararası kuruluşlara, “Afrin’deki arkeolojik ve kültürel eserleri hedef almaması için Türkiye’ye baskı uygulayın” çağrısı yaptı. Türkiye’yi kınayan kurum, “Harekâtın Suriye kimliği ile Suriye halkının geçmişi, bugünü ve geleceğine yönelik bir saldırı olduğunu” belirtti.

Suriye Kültür Bakanlığı’nın ardından İngiltere merkezli, muhaliflere yakınlığıyla bilinen Suriye İnsan Hakları İçin Gözlemevi de Türkiye’nin Afrin Harekâtı’nda Ayn Dara Tapınağı’nın zarar gördüğünü açıkladı.

Fransız haber ajansı AFP bölgeyi ziyaret etti

Bölgedeki son durumla ilgili izlenimlerini paylaşan AFP, Demir Çağı’nın en önemli miraslarından biri olan bu heykellerden geriye yalnızca aslanların pençeleri kaldığını açıkladı.

Bir zamanlar tapınağın içine yönelen merdivenlerin yerle bir olduğu, siyah bazalt taşına oyulmuş kanatlı hayvanları gösteren fresklerin enkaza dönüştüğü belirtildi.

Afrin tarihi eserler konseyi üyesi arkeolog Salih el Din Senno, Ayn Dara’nın yüzde 40 ile 50’sinin zarar gördüğünü söylüyor.

Suriye’nin kuzeyinde bir tepenin üzerinde yer alan Geç Hititler dönemine ait Ayn Dara Tapınağı’nın Akad mitolojisinde bereket, aşk ve savaş tanrıçası olan İştar için inşa edildiği iddia ediliyor

40 tarihi köyün hasar görmesinden endişe ediliyor

Suriye’de 2011 yılından bu yana devam eden iç savaşta yüz binlerce kişi yaşamını yitirdi ve çok sayıda tarihi eser harap oldu.

Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütü antik kent Palmira’ya ciddi hasar verdi. IŞİD, burada bulunan 2 bin yıllık El Lat Aslanı heykeli parçalamış ve Bel Tapınağı’nı da yıkmıştı.

Afrin’de bulunan ve “Kuzey Suriye’nin Antik Kentleri” olarak adlandırılan 40 tarihi köyün hasar görmesinden endişe ediliyor.

Genelkurmay Başkanlığı ise daha önce BBC Türkçe’nin yazılı sorularına verdiği yanıtta, ”Zeytin Dalı Harekâtı’yla ilgili yapılan yazılı ve sözlü tüm açıklamalarda da vurgulandığı üzere harekat esnasında sadece teröristlere ait hedefler vurulmakta, sivil/masum kişiler ile çevrenin (arkeolojik kalıntılar, tarihi özelliği olan yapılar, dini ve kültürel varlıklar vb.) zarar görmemesi için her türlü dikkat ve hassasiyet gösterilmektedir” demişti.

 

(Artı Gerçek, BBC Türkçe)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.