ManşetTürkiye

Afrin operasyonunda 12. gün: 8’i Türk 733 kişi hayatını kaybetti

0

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK), Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) ile birlikte Suriye’nin kuzeybatısında bulunan Afrin’e yönelik düzenlediği Zeytin Dalı Harekâtı bugün (31 Ocak) on ikinci gününe girdi.

TSK harekâta ilişkin sabah saatlerinde yeni bir açıklama yaptı.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Hava Kuvvetleri tarafından gerçekleştirilen hava harekâtı ile PKK/KCK/PYD-YPG ve DEAŞ terör örgütlerine ait sığınak, barınak, mühimmat deposu ve silah mevzii olarak kullanılan 22 hedef imha edilmiştir. Harekâta katılan uçaklar emniyetle üslerine dönmüşlerdir. Zeytin Dalı Harekâtı kapsamında bölgeden elde edilen bilgilere göre 63 PKK/KCK/PYD-YPG ve DEAŞ terör örgütü mensubu etkisiz hale getirilmiştir. Harekâtın başlangıcından itibaren etkisiz hale getirilen terörist sayısı 712 olmuştur. Zeytin Dalı Harekâtı kapsamında hava harekâtı ve kara ateş destek vasıtaları ile desteklenen kara harekâtı planlandığı şekilde başarıyla devam etmektedir.”

Stratejik önemdeki Burseya Dağı’nın ele geçirilmesinin ardından hedefte Kilis-Hatay sınırı yakınlarındaki Darmık Dağı ve çevresi var.

Sabah saatlerinde Fırtına obüsleriyle yapılan atışların ardından bölgeye savaş uçaklarıyla bombardıman yapıldı.

TSK’ya bağlı savaş uçakları, Kilis ve Hatay’a roketlerin atıldığı PKK/PYD mevzilerini vurdu.

17 yaşındaki Fatma Avlar roket saldırısında hayatını kaybetti 

Suriye tarafından Hatay’ın Reyhanlı ilçesine düzenlenen üç ayrı roketli saldırıda 17 yaşındaki Fatma Avlar hayatını kaybetti, bir kişi yaralandı.

28 Ocak’ta katıldığı Amasya İl Kongresi’nde konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, harekât kapsamında hayatını kaybeden 20 askerden 7’sinin Türk askeri, diğerlerinin de Özgür Suriye Ordusu’ndan (ÖSO) olduğunu açıklamıştı.

Sivil ölüm iddiaları

Afrin harekâtı ve çatışmalar nedeniyle yaşamını yitiren sivillerin sayısının arttığı iddia ediliyor.

Sivil ölümlerle ilgili ilk açıklama yapan kuruluşlardan biri Birleşmiş Milletler (BM) oldu.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in sözcüsü Stephane Dujarric, geçen Salı günü düzenlendiği haftalık basın toplantısında, ‘bombardıman ve çatışmalar nedeniyle bazı sivillerin öldüğünü’ söyledi. Dujarric, tüm taraflara ‘sivilleri koruma’ çağrısı yaptı.

Birlemiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu’nun (UNICEF) Cuma günkü açıklamasında Afrin’deki çocuk ölümlerine dikkat çekilerek en az 11 çocuğun öldüğü ve bundan daha fazlasının yaralandığına dair endişe verici haberlerin yer aldığı bilgisi paylaşıldı.

İngiltere merkezli, muhaliflere yakın Suriye İnsan Hakları İçin Gözlemevi ise (SOHR), Pazar günü yaptığı açıklamada çatışmalar sırasında 51 sivilin öldüğünü belirtmişti.

Fatma Avlar

Afrin operasyonu kapsamında şimdiye kadar yaşamını yitiren T.C. vatandaşları:

1-) Yasin Tanboğa (39)

2-) Astsubay Fatih Mehmethan

3-) Piyade Er Hüseyin Koruç (21)

4-) Piyade Uzman Çavuş Ali Gümüş (27)

5-) Piyade Astsubay Üstçavuş Musa Özalkan

6-) Piyade Üsteğmen Oğuz Kaan Usta (30)

7-) Piyade Uzman Çavuş Mehmet Muratdağı (25)

8-) Fatma Avlar (17)

 

(NTV, BBC Türkçe)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.