ManşetTürkiye

‘Afrin harekâtı, Türkiye’de gazetecilik üzerindeki baskıyı artıracak’

0

Londra merkezli insan hakları kuruluşu Uluslararası Af Örgütü’nün İngiltere Direktörü Kate Allen, Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyindeki Afrin’e yönelik yürüttüğü Zeytin Dalı Harekâtı’nın, bölgedeki gazetecilik faaliyetleri üzerinde baskıyı giderek artırdığını ve ülke çapında yeni bir “baskıcı” dönemin baş gösterdiğini savundu.

İngiltere’de yayımlanan Guardian gazetesinin internet sitesinde yer alan yazıda Allen, Afrin’e harekatın başlangıcından bu yana, bir haftada aralarında gazetecinin de olduğu yüzlerce kişinin sosyal medya paylaşımları nedeniyle gözaltına alındığını hatırlattı.

Gözaltına alınanlara “terör örgütü propagandası yapmak” suçlaması yöneltiliyor.

Af Örgütü Direktörü Allen, bu gözaltıları “Türkiye’nin yeni normali” olarak nitelendirdi ve yaşananları “(gerçek ya da öyle olduğu düşünülen) siyasi muhaliflere karşı fırsatçı bir tepki” olarak yorumladı.

Guardian’daki yazısında Kate Allen, Türkiye’de faaliyet gösteren yüzlerce sivil toplum kuruluşunun kapatıldığını, meslekdaşı İdil Eser’in de hazırlanan iddianameye göre “üç birbirinden bağımsız ve birbirine karşı terör örgütüyle bağlantılı” olmakla suçlandığını hatırlattı.

 

“Yetkililer insan hakları aktivizmini sürdürmek isteyen herkesi korkutmak ve güçsüz bırakmak için meslekdaşlarımı örnek olarak ortaya atıyor.

Yazıda, Af Örgütü Türkiye Direktörü İdil Eser ve Yönetim Kurulu Başkanı Taner Kılıç dahil 11 insan hakları savunucusunun yargılandığı davaya da değinildi.

Soldan sağa: İdil Eser, Özlem Dalkıran, Ali Gharavi, Peter Steudtner, Günal Kurşun ve Veli Acu.

Çarşamba günü  Af Örgütü temsilcileri dahil 11 kişinin yargılandığı davanın son duruşması yapılacak. Davayı izlemek için Türkiye’de olacağını söyleyen Kate Allen’ın yazısı, şu ifadelerle sonlanıyor:

“Normalde hakları tehdit altında olan insanların yanında durmak Af Örgütü’nün işidir ancak bu yeni baskıcı Türkiye’de bu defa biz kendimizi tehdit altında bulduk.”

 

(BBC Türkçe)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.