ManşetUlaşım

İklim değişikliği ile mücadelede Norveç’ten bir ilk: Elektrikli hava yolculuğu başlıyor

0

Elektrikli otomobil kullanımı konusunda dünya lideri olan Norveç, elektrikli araçlar konusundaki tecrübesini farklı bir alana taşımaya hazırlanıyor.

İngiliz Guardian gazetesinde çıkan habere göre geçtiğimiz Çarşamba günü ulusal havalimanı işletmesi Avinor yönetimince açıklanan plan kapsamında Norveç’in, 2040 yılına kadar ülkedeki tüm kısa mesafeli uçuşları elektrikli uçaklarla yapması öngörülüyor.

2040 yılına kadar tüm kısa mesafeli uçuşları %100 elektrikli uçaklarla yapmayı hedefleyen Norveç, elektrikli hava yolculuğuna geçiş yapan ilk ülke olacak.

Norveç havalimanı işletmesi Avinor Genel Müdürü Dag Falk-Petersen, Norveç’in tüm iç hat güzergahları ile komşu İskandinav ülkelerinin başkentlerini kapsayan 1.5 saate kadar sürecek yolculukların tamamının elektrikli uçaklar ile yapılacağını belirtiyor.

Avinor, 2025 yılında hizmete girecek 19 koltuklu küçük bir elektrikli yolcu uçağı üretimi için bir ihale açacağını da belirtti.

“İklim değişikliği için çözüm”

Elektrikli ulaşım konusunda öncü olan Norveç, Batı Avrupa’nın en büyük petrol ve doğalgaz üreticilerinden.

Resmi kaynaklara göre Norveç’in sera gazı emisyonunun yüzde 2,4’ü iç hatlardaki uçuşlardan kaynaklanıyor.

Uluslararası uçuşlar da dahil edildiğinde bu rakam iki katına çıkıyor.

Falk-Petersen belirlenen hedefe ulaşıldığında hava yolculuğunun iklim için artık bir problem değil çözüm olacağını belirtiyor.

Hükümetin yenilenebilir enerji kaynaklarına geçişi desteklemesi ve yeni düzenlemeler getirmesi ülkenin, iklim değişikliği ile mücadelede kararlı olduğunu gösteriyor.

Elektrikli uçaklar çalışmaya başladığında sadece sera gazı emisyonunu azaltmakla kalmayacak, aynı zamanda yerleşim bölgelerinde oluşan ses kirliliğinin de önüne geçilecek. Ancak bu noktaya ulaşmadan önce Avinor, biyoyakıt ve hibrit yakıtlı elektrik çözümleri gibi aracı teknolojileri kullanması gerektiğini belirtiyor.

Boeing ve Airbus şu anda elektrikli uçakların kullanılabilirliğini araştırıyor.

Geçtiğimiz yıl %100 elektrikli uçaklar için projesini açıklayan Airbus, İngiliz motor üreticisi Rolls Royce ve Alman endüstriyel grup Siemens ile ortaklık imzalayarak, hibrit bir model geliştirmeye yönelik çalışmalarına başladı. İlk uçuş 2020’de planlanıyor.

ABD havacılık gruplarından Boeing tarafından kısmen finanse edilen bir teşebbüs olan Zunum Aeroise, 2022 yılına kadar hibrit uçak satışına başlamayı planlıyor.

Paris İklim Anlaşması’na imza atan ülkelerden biri olan Norveç hükümeti, emisyon miktarını ciddi şekilde düşürmeyi ve küresel ısınmanın 1.5°C ile sınırlanması hedefine katkıda bulunmayı taahhüt ediyor. Ancak, devlet şirketi Statoil’in de aralarında bulunduğu bazı şirketlere Arktik’te petrol araması yapmaları için izin veriyor. Norveç’in Kuzey Buz Denizi’nde petrol arama faaliyetlerinin devam edeceğinin resmileşmesi çevre örgütleri tarafından eleştiriliyor.

 

(Ekolojist, Yeşil Gazete)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.