ManşetTarım-Gıda

Süpermarketler organik gıdaları neden plastik ambalaj içinde satıyor?

0

The Guardian’da Miles Brignall imzası ile yayınlanan haberi Yeşil Gazete gönüllü çevirmeni Sinem Ercan Güleç’ın çevirisi ile paylaşıyoruz.

***

Endüstriyel sebzeler komposta uygun ambalajında sunulurken, organik mantarları geri dönüşüme uygun olmayan ambalajlar içinde satın alıyoruz.

Çevresel konulara duyarlı olan eşim Clare, geri dönüşüm konusunda çok hassas. Benim çöpe atmaya yeltendiğim süt şişesi kapaklarını bile toplar ve geri dönüşüm için ayırır. Ancak organik gıdalar söz konusu olduğunda kendisi oldukça sinirlenir. Neden? Çünkü geri dönüşüme uygun olmayan plastik ve polywrap(?) ambalajlarla paketlenen organik gıdaların neredeyse hepsini bu konuda suçlu buluyor. Ve şunu soruyor: “Doğayı tahrip etmeden üretilen gıdalarda bile ambalajlama ve geri dönüşümün bu kadar kötü olması sonucuna nasıl ulaştık?”

Organik havuç, elma veya avokado -yani yerel süpermarketimizdeki organik meyve veya sebzelerden oluşan bir paket– satın aldığımızda, bu tür gıdalar plastik ambalajlar içinde gelir. Bu ambalajlar gereksiz olduğu kadar birçoğu geri dönüşüme uygun değildir.

Geri dönüşüme uygun olmayan plastik ambalaj içinde sunulan organik mantarlar ya da komposta uygun ambalajında satılan organik olmayan endüstriyel mantarlar? Seçim sizin. Fotoğraf: Graeme Robertson / The Guardian

Paketlenmesine gerek olmayan organik elma ve havuçların neredeyse hepsi geri dönüştürülemeyen plastik ambalajlara konuluyor.

Gerçeği söylemek gerekirse, maddi gücümüzün yetmediği birçok organik gıdayı süpermarketlerden satın almıyoruz, ancak satın aldığımız bu organik gıdalardan da vazgeçmemiz gerekip gerekmediğini ciddi olarak düşünüyoruz, çünkü organik gıdaların doğaya olan faydaları ambalajlarının gölgesi altında kalıyor.

Örneğin bizim tercih ettiğimiz Morrisons adlı süpermarketi ele alalım. Endüstriyel marullar geri dönüşüm için ayırdığımız plastik ambalajında geliyor. Ancak organik marullar, çöp kutusuna atılan kıvrımlı bir ambalajda sunuluyor ve bu ambalaj tipinin kullanımı organik sektörde çoğalıyor.

Bu marul organik ancak ambalajı doğrudan çöpe atılıyor. Fotoğraf: Graeme Robertson / The Guardian

Soil Association kurumu sözcüsü, süpermarketlerde satılan organik ürünlerin organik olmayan ürünlerle karıştırılmasını önlemek için paketlenmesinin gerektiğini iddia etti.

“Organik ürünler söz konusu olduğunda paketleme alanında yapılacak çok fazla şey olduğunu söylemek doğru olmakla birlikte, tüketicilere organik ürün satın almayı vazgeçmemelerini öneririm. Sağlıklı toprak, vahşi yaşam ve arıların korunması gibi doğaya sağlanan faydalar çok önemlidir. Daha iyi ambalaj çözümleri bulmak için sektör uzmanlarından oluşan çalışma grubunu bir araya getirdik, ancak bu görüşme diğer Avrupalı sertifika kuruluşlarıyla da yapılmalıdır “diyor.

Eşim Clare son olarak şunu söylüyor: “Ben organik ürünlerin açık veya minimal, çevreye daha uyumlu ambalajlar içinde satılamayacağı düşüncesine katılmıyorum. Bu çok basit. Geri dönüşüme uygun olmayan, gereksiz ambalajlanan ürünler organik statülerini kaybetmelidir. Bu tehditle karşı karşıya kalacak olan tedarikçiler, ambalaj konusunda çevreye daha uyumlu yeşil alternatifleri hızla bulacaktır.”

 

Haberin İngilizce orijinali 

Muhabir: Miles Brignall 

Yeşil Gazete için çeviren: Sinem Ercan Güleç

 

(Yeşil Gazete, New York Times)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.