Hayvan HaklarıManşet

“Mega proje” Gediz Deltası’ndaki 189 farklı kuş türünün yaşam alanını tehdit ediyor

0

İzmir ve Manisa sınırları arasında yer alan Gediz Deltası, akademisyenlerin ve sivil toplum örgütlerinin koruma çalışmalarıyla flamingoların ve diğer farklı canlı türlerinin her mevsim yuvası olmuştu.

Dünya flamingo nüfusunun yüzde 10’una, Avrupa flamingo nüfusunun da yüzde 30’una ev sahipliği yapan Gediz Deltası 189 farklı kuş türünün de evi.

Ancak bölge “mega projenin” tehdidi altında…

Doğa Derneği’nin de aralarında bulunduğu doğa hakları savunucuları ve sivil toplum kuruluşları Delta çevresindeki yapılaşmanın baskısından sonra İzmir Körfezi Geçiş Otobanı projesinin de burada yaşayan kuşlar için büyük bir tehdit oluşturduğunu belirtiyor.

2017’de proje için Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporu olumlu olarak verilen projenin ÇED raporunun iptali için Doğa Derneği, Türkiye Mimarlar ve Mühendisler Odası Birliği, Ege Çevre ve Kültür Platformu ve 85 dava açmıştı.

Bilirkişi raporu bugün mahkemeye sunulacak. Ardından mahkeme ÇED raporuyla ilgili bir karar verecek.

“Bu körfez Akdeniz’deki en önemli kuş alanı”

BBC Türkçe’ye konuşan Doğa Derneği Genel Koordinatörü Dicle Tuba Kılıç, Gediz Deltası’nın UNESCO Dünya Mirası ilan edilerek ‘ebediyen koruma’ altına alınmasını istediklerini belirtirken, “Bu körfez Akdeniz’deki en önemli kuş alanı. Aynı zamanda Ege ve Akdeniz kıyılarındaki en önemli balık beslenme ve üreme alanı” diye konuştu.

Kılıç, deltanın Türkiye’de 158 yıldır bilimsel olarak kayıtları tutulan bir bölge olduğu bilgisini verirken 1998 yılından beri de sulak alanların korunması ve sürdürülebilir kullanımını sağlamayı amaçlayan Ramsar Sözleşmesi kapsamında “Uluslararası Öneme Sahip Sulak Alan” statüsünü taşıdığını vurguladı.

Bölgedeki mevcut yapılaşmaya dikkat çeken Kılıç,”Yolla birlikte Delta’nın güneyinin yapılaşmaya açacak kompleks bir projeden bahsediyoruz” uyarısını yaptı.

Kılıç şöyle devam etti: “Körfez otobanı gibi mega projelerin muhakkak bilimsel veriler ışığında değerlendirilmesi ve karara bağlanması gerekir. Zira İzmir Ulaşım Master Planı’nda otoban projesine yer verilmemesi, bize projeye bilimsel olarak gerek olmadığını anlatmaktadır”

Bakanlık: Proje flamingoları etkilemeyecek

Orman ve Su İşleri Bakanlığı ise yaptığı son açıklamasında projenin flamingoları etkilemesinin söz konusu olmadığını savunuyor.

“Bakanlığımızın gereken hassasiyeti fazlasıyla gösterdiği bu alanın heba edilmesine seyirci kalması asla mümkün değildir” denilen açıklamada, şöyle devam edildi:

“İzmir Körfez Geçişi Projesi’nin denizden itibaren yaklaşık 1100 metrelik bölümü Gediz Deltası Tampon Bölgesi içinden geçmekte olup, Gediz Deltası Ramsar Alanı sınırına 1500 m mesafede, 20.000 flamingonun yuva yaptığı kuş cennetine ise yaklaşık 10.000 m mesafededir. Projenin meşakkatli bir sürecin sonunda hayata döndürülen flamingoları etkilemesi söz konusu değildir.”

 

(BBC Türkçe)

You may also like

Comments

Comments are closed.