DoğaManşet

Avustralya’daki Büyük Mercan Resifi proje kurbanı mı?

0

Avustralya’da bulunan Büyük Mercan Resifi büyük bir ekonomik vurguna vesile oldu. Büyük Mercan Resifi’nin kurtarılması için harcanan milyonlarca doların başarısız projeler için çarçur edildiği iddia ediliyor.

Başarısız olan projeler arasında 2,2 milyon dolara mal olan suyun ısınıp mercanların beyazlaşmasını engellemek için denizin dibine soğutucu fanlar yerleştirilmesi önerisi de bulunuyor. Öte yandan İngiliz Guardian gazetesinin ulaştığı belgelere göre söz konusu fanların mercanları tamamen yok etme riski bulunuyor. Fanların hareketiyle dolaşıma sokulan sıcak su daha derinlerdeki mercanları riske atıyor. Buna ek olarak daha derinlerdeki asidik sular sığ yüzeylerdeki mercanlara zarar veriyor.

Uyarılara rağmen projelere fon akıtıldı

Bununla birlikte 2016 yılında başmüfettişlik makamı Çevre Bakanlığı’nın kaynakları kamu yararı için kullandığına dair doyurucu bir kanıt sunamadığı için başlattığı soruşturmaya rağmen şaibeli projelere para akıtılmaya devam edildi.

Yaşanan son gelişmelere rağmen Avustralya hükümeti bu hafta Büyük Mercan Kayalıkları’nı kurtarmak için özgün fikirlerle gelenlere 1,6 milyon dolarlık bir fon vadetti.

Proje önerilerinin başlangıç aşamasında teknik ve ticari uygulanabilirliklerinin sınanması için ayrıca 200 bin dolarlık bir bütçe daha verileceğini duyurdu.

Büyük Mercan Kayalıkları okyanus yaşam alanında yüzde 1’lik bir alan kaplıyor ama denizlerdeki canlı hayatın yüzde 25’ine ev sahipliği yapıyor. Mercanlar deniz suyundaki sıcaklıktan etkilenirse mercanlarla birlikte yaşayan ve onlara besin sağlayan algler dışarı atılıyor. Bu durum mercanların enerjisinin tükenip, ağarmasına yani beyazlamasına neden oluyor.

2014-2016 yılları arasında en uzun süren mercan kayalıkları beyazlaması Avustralya’daki Büyük Mercan Kayalıkları’nda yaşandı. Bu resifteki mercan kayalıklarının yüzde 90’ı beyazladı ve bunun sonucunda mercanların yüzde 20’si yok oldu.

 

(Yeşil Gündem)

More in Doğa

You may also like

Comments

Comments are closed.