ManşetTarım-Gıda

Ege’de Zeytinyağı İmecesi başladı

0

Şehirleşme ve endüstriyel yöntemlerin yaygınlaşması zeytin ormanlarını yok olmanın eşiğine getirdi. Ege’de zeytin kültürün yaşamasına destek olmak, hem Ege’nin son zeytin ormanlarına hem de bu ormanlardaki pek çok canlıya hayat verebilmek için Orhanlı Köyü Derneği, Doğa Derneği ve Seferihisar Doğa Okulu’nun birlikteliğiyle “Ege’nin Zeytinyağı İmecesi” başlatıldı.

Katılımcılar yıllık zeytinyağı ihtiyaçlarını Orhanlı Vadisi’nin zeytin ormanlarından karşılayarak ağaçların, kuşların ve Ege köylerinin yüzlerce yıllık imecesine dahil olabilecek.

Katılımcıların destekleriyle hem zeytin ormanlarındaki küçük üreticilere alım teminatı verilecek, hem de bu narin alanları korunması ve anlatılması için yürütülen çalışmaların sürekliliği sağlanacak.

Zeytin İmecesi’ne dahil olacakları ise şu aşamalar bekliyor:

  • İlk olarak sürecin detaylarını anlatan bir e-posta atılacak.
  • Sonra katılımcının adresine imeceyi anlatan bir kartpostal gelecek.
  • Yağın oluşumundaki her aşamaya; toplamaya, sıkıma, depolama tanklarındaki dinlenme anına, özetle bir zeytin tanesinin toplanmasından, sofralara gelene kadar her sürece, adım adım dahil olunacak ve şahitlik edilecek. Bu safhalar yaşanırken katılımcı sık sık bilgilendirilecek.
  • Şubat sonuna doğru, yağlar tam da dinlenmeye başlamışken, karatavuk kuşları ve diğer pek çok kuş, zeytin ormanlarındaki bahar ötüşlerine başlamış olacak. Baharın yavaş yavaş zeytin ormanlarına gelişini, burada yaşayan canlıların dilinden katılımcılara anlatılacak. Yağı kullanılan zeytin ormanlarında yaşayan canlıların fotoğraf ve filmleri gönderilecek.
  • Sonunda yağlar doğduğu vadiden katılımcıya doğru yola çıkmaya hazır olacak. Şubat’ın son günlerinde, artık bir parçası olunan zeytin ormanlarının alın teri yağlar, sofralara ulaşmak üzere Orhanlı köyünden kargoya verilecek.
  • Mart ayı geldiğinde ise, Hasat Sonu Şenliği’nde bir araya gelinecek ve zeytin ormanlarında binlerce yıldır süren bu büyük imece kuşlarla, zeytin ağaçlarıyla, Orhanlı köylüleriyle ve katılımcılarla kutlanacak.

 

Zeytinyağı İmecesi hakkında bilgi almak için dogaaskina.org/zeytinyagiimecesi/ adresine göz atabilir ya da  0505 800 67 96 numaralı telefon veya [email protected] mail adresi üzerinden dan Beste Şat’a ulaşılabilirsiniz

 

(Yeşil Gazete)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.