ManşetSivil Toplum

Çevre Mühendisleri Odası: Tehlikeli atıklar İstanbul ve Ankara’ya sevk ediliyor

0

Karabük’ten, İstanbul ve Ankara’ya üstü açık kamyonlarla tehlikeli toksik atık sevkiyatı yapıldığı iddia edildi. Çevre Mühendisleri Odası, bu atıkların çimento fabrikalarında hammadde olarak kullanılmasının kararlaştırıldığını açıkladı.

TMMOB Çevre Mühendisleri Odası(ÇMO) Genel Başkanı Baran Bozoğlu, Karabük Organize Sanayi Bölgesi’nden İstanbul ve Ankara’ya tehlikeli ve toksik atık sevkiyatı yapıldığını açıkladı. Bozoğlu, atıkların yüksek oranda ağır metal kurşun içerdiği için “depolanamaz” nitelikte olduğunu belirterek, “Karayolu ile taşınırken geçtiği bölgeler dahil depolandığı alanlar büyük risk altında. Sevkiyat acilen durdurulmalı” dedi. Bozoğlu, ayrıca Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın tehlikeli atıkların kontrolsüzce depolanması nedeniyle firmaya geçen yıl 2 milyon TL ceza kestiğini ancak sonra bu atıkların çimento fabrikalarında alternatif hammadde olarak kullanılmasını kararlaştırdığını kaydetti.

Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) Genel Başkanı Baran Bozoğlu

Atıkların içerisindeki kurşun miktarının olması gerekenin 15 kat üzerinde olduğuna dikkati çeken Bozoğlu, “Kurşun miktarı insan ve çevre sağlığını ciddi anlamda tehdit ediyor. Bunların ön işleme tabi tutulması gerekiyor” dedi. Bakanlığın tüm bu saptamalara karşın çelişkili bir işlem yaptığını sözlerine ekleyen Bozoğlu, şöyle devam etti:

“Bakanlık Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü, atıkları bu kez tehlikesiz kabul ederek atıkların çimento fabrikalarında alternatif hammadde olarak kullanılabileceğine karar verdi. Ulusal mevzuatımıza ve mühendislik bilimine göre yüksek seviyede kurşun ihtiva eden bu atıkların düzenli depolama sahasında depolanması bile mümkün değil. Kurşun, ölü doğum, davranış bozukluğu, hipertansiyon, anemi ve ölüme sebep oluyor. Ciddi çevresel etkileri olan bu maddenin bulunduğu atıkların doğru yönetilmesi gerek.”

Karabük OSB’den yola çıkan atıkların karayolu ile İstanbul ve Ankara’ya taşınırken geçtiği bölgelerin ve depolandığı alanların büyük risk altında olduğuna dikkati çeken Bozoğlu, “İstanbul ve Ankara Valisini göreve çağırıyorum. Bu atık kamyonlar durdurulup mutlaka kontrol edilmeli” dedi.

 

(Birgün)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.