Hafta SonuManşet

[Patili Günler] Köpek için hazırlık – Duygu Er

0

Bazen, hayat size küsmüş gibi gelir, bulutlar sanki üzerinize binmiş ve size kıpırdayacak yer kalmamış gibi hissedersiniz. Bazen, çevrenizdeki her bir kimseyi o veya bu sebeple, isteyerek yahut istemeyerek uzaklara göndermiş olursunuz, kendiniz dahi kendinize fazla gelirsiniz bazen. İşte tam da bu esnada, sizi o yataktan çıkarıp dışarı çıkmaya zorlar 4 pati 1 kuyruk. Siz dışarı çıkarsınız, temiz hava tanecikleri burnunuzdan içinize süzülüverir, ciğerlerinize doğru yol alırken ruhunuz tedavi olmaya başlar. Depresyonda olan, yalnız olan, mutsuz olan, harekete ihtiyacı olup da hareket etmeyen insanlara tedavi amacı ile köpeklerin öneriliyor olması esas olarak bu nedenledir. Öyle durumlar olur ki; gözleriniz olur köpekler, elleriniz, evladınız olur, meslektaşınız, ortağınız, can yoldaşınız ve hangi sebeple olursa olsun hayatınıza kattığınız değer olur. Hayatınıza böyle bir değer katmaya karar verdiğinizde yeni basamakları adımlamanın heyecanını yaşamaya başlarsınız, peki ama henüz yarı yolda bitap düşmeden, olanaklarınız dahilinde kalarak üstelik ailenizin yeni bireyi köpeğinize nasıl hazırlanmalısınız?

İşte size birkaç ipucu.

Öncelikle bilmeniz gereken birkaç nokta var; bebekler, çocuklar, astım hastaları, alerji hastaları köpeklerle yaşayabilirler, yalnızca birtakım kurallar uygulanmalı birlikte yaşam konusunda. Bu sebepler hayatınıza bir köpek sokmayı etkilemediği gibi hali hazırda patili evlatlarını terk etme gerekliliğini kimse için yaratmamalıdır.

Meşhur; “tüy döküyor mu?” sorusunun cevabını da paylaşmış olayım peşinen; hiç dökmediği söylenen köpeklerin dahi tüy dökümleri vardır, mevsimsel olur, döngüsel olur ama olur. Köpeklerin tüy dökümünü oluşturan çeşitli etkenler olduğu gibi, tüy sorunu ile mücadelenin de çeşitli yöntemleri vardır. 1 yaşından küçük köpekler için akılları kurcalayan “tuvalet eğitimi var mı?” sorusunun yanıtı ise şöyle; her köpek 1 yaşına kadar ne kadar öğrendiği iddia edilse dahi kasıtlı ya da kasıtsız tuvaletini yapabilir yahut kaçırabilir. Öncelikle fizyolojik gelişimi tamamlanmadığı, henüz kasları tam olarak çalışmadığı için de meydana gelebilecek bu davranış beklenen ve normaldir. Üstelik mekân değiştiren ve psikolojisi bozulan hayvanın davranış değişikliği de olabilir. Çözümü; eğitim ve psikolojik destekten geçer, kısa bir süre için zor gözükse de bahsedilen geçici bir süreçtir.

Diğer bir nokta; bir köpeğin ailenize katılmasının yarattığı maddi yükümlülüğün, bir bireyin ailenize katılmasının getirdiği maddi yükümlülüğe yakın, kimi zaman daha az, kimi zaman daha fazla olduğudur. Yaşam biçimlerinizin yeni bir yapılanmaya gireceği ise doğrudur. Ancak tüm bu zorluklar ve yükümlülükler bir köpek değil, aslında bir bireyle de hayatınıza girebilecek sıradan şeylerdir. Hayatınız, köpek öncesi döneminize kıyasla kötüleşmeyecek, aksine güzelleşecektir. Dönemsel zorlukların gelip geçici olduğunu aklınızdan çıkarmamak alışma döneminde en temel güç kaynağınızı oluşturmalıdır.

Birçok köpek sahibinin köpeklerinin hayatlarına girmesine müsaade etmelerinin akabinde yaptıkları ilk hamlenin birçok köpek gereci almak olduğunu gözlemledim. Yataklar, taraklar, mamalar, oyuncaklar, giysiler, tasmalar, şampuanlar, parfümler, mama ve su kapları… evcil hayvan gereçleri için sektöre katkı listesi böyle uzuyor. Aynı zamanda neredeyse herkesin köpeğin eve gelmesinden sonra boş yere masraf yapmış oldukları gerçeği ile yüzleşmelerine şahitlik ettim.

Soru: Siz ne aldınız?

Evinizin dekoruna uyacak, gözünüze en rahat ve aynı zamanda derli toplu gelen yatağı.

Soru: O ne yaptı?

Alınan yatakta yatmadı. Yerde veya koltukta yatmayı tercih etti. Sonra öğrendiniz ki sizin göz zevkiniz ve onun konfor tercihi aslında başka başkalarmış, sonuçta onun konforuna hizmet eden yeni bir yatak daha aldınız.

***

Soru: Hangi mamayı aldınız?

Satıcının önerdiği en güzel mamayı.

Soru: O ne yaptı?

Mamayı ağzına sürmedi. Geldi önce bir kokladı, sonra burnunu çevirdi gidip yine kenara kıvrıldı. Ardından yiyeceğini düşündüğünüz başka bir düzine daha mama satın aldınız.

***

Soru: Siz ne aldınız?

Satıcının önerdiği tarağı.

Soru: O ne yaptı?

O tarakla kendini taratmadı. Tarattıysa da o tarak aslında ihtiyacınız olan karışıklık açma tarağı değilmiş. Sonra gidip ihtiyacınızı doğru karşılayacak bir tarak daha aldınız.

***

Soru: Siz ne aldınız?

Şampuan ve parfüm, en güzel kokanlarını elbette!

Soru: O ne yaptı?

Alerji oldu, bütün gece kaşındı. Soluğu veterinerde aldınız, onlar yerine şunları kullanmanız önerildi. Onları da aldınız.

***

Soru: Siz ne aldınız?

Gördüğünüz en tatlı oyuncakları.

Soru: O ne yaptı?

Ruhu olgun o köpeğin, oyuncakların yüzüne bakmadı, sizinle oynamayı hep oyuncaklara tercih etti. Sonra bir gün bozuk parası yetmediği için para üzerini minik plastik bir topla ödeyen seyyar satıcının verdiği o top, sizin hayatınızın oyuncağı oldu.

***

Soru: Siz ne aldınız?

Güzel, boyutuna uygun bir bel tasması (bunu çevrenizdeki tüm köpeklerde görüyordunuz ve tüm köpek sahipleri de bunu öneriyordu size, kararınızdan emindiniz)

Soru: O ne yaptı?

Bel tasmasını takınca kıpırdayamadı, felç geçirmiş gibi kalakaldı ve dünyanın en mutsuz köpeği oldu adeta. Hemen bir boyun tasması daha satın aldınız.

Peki yapılması asgaride yeterli ve/veya gerekli olan şeyler nelerdi?

  • Evde âtıl durumda bulunan, kırıldığında zarar vermeyecek bir maddeden üretilmiş hatta mümkünse kırılmayan, içine su/mama konulabilecek ve köpeğin rahatlıkla yiyip içebileceği 2 adet mutfak kabı: bu köpeğinizin yeme içme alışkanlığı konusunda siz fikir edinene dek ihtiyacı karşılayacaktır.
  • Eski ama temiz bir yastık: özellikle sağı solu ve arkası kapalı bir yere koyduğunuz yastık köpeğinizin köpek yatağı kullanma alışkanlığı olup olmadığını, varsa şayet; yatma şekillerinden korunaklı mı yoksa yayvan bir yatak mı tercih ettiğini anlamanızı sağlayacaktır.
  • Eski ama temiz bir havlu: sokağa çıkıp geldikten sonra ayaklarını yıkadığınız köpeğinizi kurulamanız gerekecektir.
  • Mama kalitesinin iyi, besin değerlerinin tam olduğunu araştırdığınız değişik markalardan mama numuneleri: Böylelikle hangi mama tipinde yoğunlaşmanız gerektiğini en az masrafla öğrenebileceksiniz.
  • İlk zamanlar için bir bel, bir boyun tasması ve sabit gezdirme kayışı edinmeniz faydalı olacaktır. Kullanmak istediğiniz uzatma tasmaları, süslü tasmalar, köpeğinizin hangi biçimi sevdiği belirlendikten sonra zevkinize ve kullanma becerinize göre şekillenebilecektir.
  • Yeni gelen köpeklerin büyük çoğunluğunda tuvalet problemi görülür, bu nedenle hasta altı bezlerinden temin ederek hazırda bulundurmanızda fayda vardır. Gezdirme poşetlerini de unutmamak gerekir elbette.

Böylece ihtiyaçları asgari karşılıklarla gidererek tek seferde doğru alışverişi yapabilecek deneyimi edinebilirsiniz. Tüm bunların yanında almanız gereken önlemler listesi ise şöyle:

  • Ortalıkta duran elektrik kablolarını toparlamalı ve mümkünse elektrik bağlantılarını kesmelisiniz.
  • Köpeğinizin erişebileceği yükseklikte bitki bırakmayın.
  • Klozetinizin kapağını her daim kapalı tutun.
  • Köpeğinizin erişebileceği yükseklikte gıda/ilaç/temizlik malzemesi bulundurmayın.
  • Köpeğinizin yaşam alanında, ev kokusu/oda parfümü bulundurmayın.
  • Köpeğinizin kemirdiğinde küçük parçalara bölerek yutabileceği yumuşak plastikleri erişemeyeceği yerlere kaldırın.
  • Koşarken çarpıp kırabileceği cam ve türevi nesnelerinizi kaldırın veya zarar görmeyecek/vermeyecek bir köşeye çekin.
  • Döşemelik veya perdelik kumaşlarınızda köpeğinizin tırnağının takılabileceği gözenekli bir doku varsa köpeğinizin zarar göremeyeceği şekilde önleminizi alın.

Aldığınız önlemlerde; evinize bir bebeğin geldiği düşüncesi ile hareket etmeniz kararlarınızı ve müdahalelerinizi her zaman için kolaylaştıracaktır. Sevgiyle kalın.

 

 

Duygu Er

More in Hafta Sonu

You may also like

Comments

Comments are closed.