DünyaManşet

Almanya’da koalisyon görüşmelerinde Türkiye’ye sarı ışık

0

Almanya’da Yeşillerin de içinde olacağı üçlü koalisyon ihtimalinin ortadan kalkması üzerine dönülen büyük koalisyon arayışında sona yaklaşıldı.

Alman Hristiyan Birlik (CDU/CSU) ve Sosyal Demokrat (SPD) partileri arasında koalisyon görüşmelerine geçilmesi yönünde başarı ile sonuçlanan görüşmelerde bütçe, vergi ve göç politikaları en çok tartışılan konular oldu. Anlaşma metnine göre ülkeye gelecek mülteci sayısının yıllık 220 bin ile sınırlandırılması planlanıyor.

Mutabakat metninde Türkiye başlığı

Bununla birlikte siyasi partilerin ön görüşmelerde üzerinde uzlaştığı çerçeve belgesinde Türkiye ile ilgili özel bir maddenin bulunması dikkat çekti. CDU, CSU ve SPD’nin internet sayfalarında yer verdiği metinde Türkiye’nin çok yönlü ilişkilerin olduğu önemli bir müttefik ve komşu olduğu belirtiliyor.

Metnin devamında ise “Demokrasi, hukuk devleti ve insan haklarının durumu kötüleşti. O nedenle AB üyelik müzakerelerinde hiçbir yeni faslın açılmaması ve görüşülen hiçbir faslın da kapatılmamasını istiyoruz” ifadeleri kullanıldı.

Belgede ayrıca Türkiye yükümlülüklerini yerine getirene kadar vize mecburiyetinin kaldırılmayacağı ve Gümrük Birliği’nin genişletilmeyeceği de belirtildi. Öte yandan Türkiye ile tam üyelik müzakerelerinin durdurulması yönündeki taleplere belgede yer verilmedi.

Yeni hükümet için ilk adım

Siyasi parti liderlerinin Cuma sabahı düzenlediği ortak basın toplantısında Başbakan Angela Merkel “istikrarlı bir hükümet kurma amaçlı koalisyon görüşmelerine götüren yolun açıldığını” söylemişti.

SPD lideri Martin Schulz da “mükemmel sonuçlar elde ettiklerini ve Almanya’nın yenilenmesi ve birliğinin korunması” için çalışacaklarını belirterek “Avrupa’yı yeniden büyük projeye dönüştürmek için Almanya Federal Cumhuriyeti’ni ekonomik ve siyasi olarak güçlü yapmak için bir araya gelme kararı aldık” diye konuştu.

24 Eylül genel seçimlerinde SPD’nin tarihinin en kötü sonucunu aldıktan sonra koalisyona katılmayacaklarını açıklayan ancak Yeşillerin de yer alacağı üçlü koalisyon denemesinin başarısızlıkla sonuçlanması üzerine eski koalisyon ortağı Merkel ile yeniden masaya oturmak zorunda kalan Genel Başkan Martin Schulz, 21 Ocak’taki olağanüstü kongreye kadar parti tabanını ikna turlarına başlayacak.

SPD’nin koalisyon müzakarelerine katılıp katılmayacağına 21 Ocak’ta Bonn’da yapılacak parti kongresinde karar verilecek.

( Deutsche Welle, Euronews,Yeşil Gazete)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.