DoğaManşet

Çin, İrlanda büyüklüğünde bir alanı ormanlaştırmayı planlıyor

0
Zhangjiajie Ormanı

Ihbabitat’ta Greg Beach imzasıyla yayınlanan haberi Yeşil Gazete yazarlarından Ali Serdar Gültekin’in çevirisiyle paylaşıyoruz.

***

Çin hükümeti 2018 yılına dair ormanlaştırma planını açıkladı. Plana göre orman, hemen hemen İrlanda’nın yüz ölçümüne denk olarak en az 6,6 hektarlık milyon hektarlık bir alan kaplayacak. Amerika Birleşik Devletleri iklim değişiminde liderliği kaybederken Çin, iklim değişikliğinin etkilerini en aza indirebilmek için cesur adımlar atmaktan geri durmuyor. Çin Devlet Orman İdaresi ülkenin orman örtüsüyle kaplı alanını yüzde 21,7’den 2020 yılında yüzde 23’e, ardından 2030 yılında yüzde 26’ya çıkarmak için çalışıyor.

Zhangjiajie Ormanı

Devasa ormanlaştırma projesi Çin hükümeti ve bu işin nasıl yapıldığını bilen dahili ve harici grupların ortak çalışması olacak. “Şirketler, örgütler ve yeşillendirme işinde uzmanlaşmış yetenekli kişiler ülkelinin en devasa yeşillendirme projesine davetlidirler” diyor orman idaresinin başındaki Zhang Jianlog. “Hükümet ve sosyal kapital arasında işbirliği öncelik listesine alınacak.” Bu son duyuru yalnızca ülkede yürütülmekte olan ormanlaştırma projesi için geçerli değil. Ağaç dikim stratejisi, Gobi Çölü’nde de, karışık sonuçlarıyla birlikte, çölleşmeyle mücadele için uygulanmakta. Yakın zamanda gerçekleştirilmiş ormanlaştırma projeleri, halihazırda orman barındırmaya daha müsait alanlara odaklanmış olsa daha büyük başarılar elde edilebilirdi.

 

Zhangjiajie Dağları

Yaklaşık 1,4 milyarlık ulus olan Çin, 2104 yılında kirlilikle mücadele için ulusal alarm ilan ettikten sonra çevrenin sağlığı arttırmak ve temiz teknolojiler geliştirmek için çok yatırım yaptı. Ormanlaştırma kirlilikle mücadelede silahlardan birisi. 2018 yılında ağaçlar çoğunlukla Hebei bölgesinin kuzeydoğusuna, Tibet yaylasındaki Qinghai ve İç Moğolistan’ın kuzeyinde yer alan Hunshandake Çölü’ndeki otonom bölgelere dikilecek. Çin, ormanlaştırma faaliyetine geçen 5 yılda 538 milyon Yuan (yaklaşık olarak 83 milyon Amerikan Doları ediyor) harcadı ve topraklarının daha çoğunu ormana çevirmek için daha fazlasını da harcamayı planlamakta.

 

Makalenin İngilizce orijinali 

Makale:  Greg Beach

Yeşil Gazete için çeviren: Ali Serdar Gültekin

 

(Yeşil Gazete, Inhabitat)

More in Doğa

You may also like

Comments

Comments are closed.