ManşetTarım-Gıda

Tarımda 2018’in en önemli sorunlarından biri: Küresel iklim değişikliği

0

2017’yi geride bıraktığımız şu günlerde Türkiye’de alınan kararlar ve güncel gelişmeler 2018 yılında tarım alanıyla ilgili önemli ipuçları veriyor. Dünya gazetesi ve Gıda Tarım Hayvancılık Platformu “Tarım Dünyası” yazarlarından Ali Ekber Yıldırım, bu yıl tarımdaki olası gelişmeleri sıraladı. Listenin birinci gündem maddesi tarımı tehdit eden en önemli sorun olarak görülen küresel iklim değişikliği oldu. Yıldırım, ülkemizde iklim değişikliği, kuraklık, kömür madenciliği ve termik santral yatırımlarıyla ilgili alınan kararlar ve yapılan açıklamalara şu şekilde yer verdi:

“Son 44 yılın en kurak dönemini yaşıyoruz”

Açıklama geçtiğimiz Kasım ayında Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’na ait. Türkiye’nin 1973’ten bu yana en kurak dönemini yaşadığını söyleyen Eroğlu, “Kuraklıkla mücadele için Bakanlık tarafından “Ulusal Kuraklık Yönetimi Eylem Stratejisi” hazırlandığını duyurdu. Su kıtlığı ile ilgili açıklama yapan Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı (TEMA) ise doğal felaket olan kuraklığın sadece tarım için değil, su sorunu ile kentleri de tehdit ettiğini duyurdu.

“Türkiye’nin 30 şehri büyük oranda kuraklıktan etkilenecek”

Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli’ne göre iklim değişikliğinden en fazla etkilenecek olan Akdeniz Çanağı’nda bulunan Türkiye’nin Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgelerinde yüzde 20 ile yüzde 40 arasında, İç ve Batı Anadolu bölgelerinde ise yüzde 40’ı aşan oranlarda yağışların azalacağı öngörülüyor. Bu durum gelecekte bugünkünden daha uzun ve şiddetli kuraklıkların sıklıkla yaşanması olasılığını artırıyor. Yapılan kuraklık riski çalışmalarında Türkiye nüfusunun 50 milyonluk kesimini barındıran 30 şehrin büyük oranda kuraklıktan etkileneceği görülüyor.

Termik santral yatırımlarına teşvik sürüyor

TEMA Vakfı, kömür madenciliği ve kömürlü termik santral yatırımlarının teşvik edildiğine dikkat çekerek büyük ölçüde suya ihtiyaç duyan kömürlü termik santrallerin planlanmış olması giderek kuraklaşan ülkemizde suyun kullanımı açısından bir tezat oluşturuyor. Türkiye’nin en verimli ovaları, kıyıları, zeytinlikleri termik santrallere feda edilirken, iklim değişikliğine neden olan sera gazlarını atmosfere daha fazla salıyoruz. 2018’de kuraklığın yanı sıra termik santrallerin tarıma etkilerinin gündemde olacağı tahmin ediliyor.

Ali Ekber Yıldırım, tarım alanında tartışacağımız diğer konu başlıklarını ile şu şekilde sıraladı: Gıda fiyatları ve enflasyon, ana gündem maddesi olarak ithalat, tarım destekleri, buzağı yılı ve hayvancılık, gübrenin maliyeti ve fiyatı ve teknoloji kullanımı.

 

(Tarım  Dünyası, Yeşil Gazete)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.