Haber HattıManşetSivil Toplum

Uluslararası Af Örgütü’nün yeni Genel Sekreteri Kumi Naidoo

0

Amnesty International’da yayınlanan haberi Yeşil Gazete gönüllü çevirmeni Cansu Yılmaz‘ın çevirisi ile paylaşıyoruz.

***

Uluslararası Af Örgütü, küresel insan hakları hareketinin önümüzdeki Genel Sekreteri olarak Kumi Naidoo’yu atadı. Kumi, Ağustos 2018 tarihinden itibaren 2010’dan beri iki kez Genel Sekreterlik yapan Salil Shetty’nin yerine geçecek.

Uluslararası Af Örgütü Yönetim Kurulu Başkanı Mwikali Muthiani; “Kumi’yi yeni Genel Sekreter olarak ağırlamaktan memnunuz. İnsan haklarından herkesin  eşit ölçüde faydalandığı bir dünya için kararlılığımızı güçlendirirken,  adil ve huzurlu bir dünya için sahip olduğu vizyonu ve tutkusu onu küresel hareketimiz için olağanüstü bir lider kılıyor” dedi.

Genel Sekreter, Uluslararası Af Örgütü’nün başkanı ve ana sözcüsü ve Uluslararası Sekreterliği’nin baş yöneticisidir. Uluslararası Af Örgütü, 70’ten fazla ülkede ofisi, 2.600 personeli ve dünya çapında 7 milyon üye, gönüllü ve destekçiyi içeren küresel varlığıyla dünya ölçeğinde en kapsamlı insan hakları hareketidir.

Kumi Naidoo, bir aktivist ve sivil toplum önderidir. Önceki başkanlık rolleri; Greenpeace Uluslararası İdari Yöneticisi, Global Call for Climate Action (Küresel İklim Değişikliği Çağrısı) Başkanı, Global Call to Action Against Poverty (Yoksullukla Mücadele için Küresel Çağrı) Kurucu Başkanı ve CIVICUS: World Alliance for Citizen Participation (Yurttaş Katılımı için Dünya İttifakı) Genel Sekreter’i ve Yönetim Kurulu Başkanı görevlerini içeriyor. O, halihazırda kendi ülkesi Güney Afrika’da üç yeni kuruluşa başkanlık ediyor: Africans Rising for Justice,Peace and Dignity (Afrikalılar Adalet, Barış ve Haysiyet İçin Ayaklanıyor), Campaign For a Just Energy Future (Adil Bir Enerji Geleceği Kampanyası) ve Global Climate Finance Campaign (Küresel İklim Finansmanı Kampanyası). Naidoo, Hukuk ve Siyaset Bilimi (KwaZulu-Natal Üniversitesi) alanında lisans ve Siyaset Bilimi (Oxford Üniversitesi) alanında doktora derecelerine sahiptir.

“Hayatım boyunca bir aktivist ve eylemci oldum; dünya çapında temel özgürlüklere ve sivil topluma artan saldırılara karşı durmamız gerektiği bir zamanda dünyanın insan hakları konusunda en kapsamlı halk hareketine katılıyor olduğum için heyecanlıyım. Bu, ivedilik, tutku ve cesaretle, akıcı ve hızlı bir biçimde değişen küresel ortama uyum sağlamak anlamına gelmektedir.” diyor Kumi Naidoo.

“Uluslararası Af Örgütü’nün adalet ve eşitlik kampanyaları, bugün her zamankinden daha fazla önem arz eden bir durumda ve bu zorlu zamanlarda, örgüte başkanlık etmekten dolayı gururlu ve minnettarım.”

“Dünya, adaletsizliklere karşı savaşmak, hükümet ve şirket liderlerini insan hakları ihlallerinden sorumlu tutmak için Dünya’nın her yerinden çok sayıda insanın harekete geçmekte olduğu heyecan verici bir zamandadır. Salil Shetty, konuya istinaden “Uluslararası Af Örgütü’nün insan hakları için gerçek bir küresel halk hareketi olma görevini gerçekleştirme yolunda Kumi Naidoo’dan daha iyi birini düşünemiyorum.” dedi.

“Af Örgütü’nün tarihinde ilk defa, Afrika’dan hem Genel Sekreter ve hem Heyet Başkanı’na sahip olduğumuz bu zamanlarda, koltuğu ona devretmekten memnuniyet duyuyorum.”

Genel Sekreter, Uluslararası Af Örgütü Uluslararası Kurulu tarafından ilk dört yıllık dönem için atanır. Atama, kapsamlı bir küresel araştırmayı takip etmiştir.

Salil Shetty, 2018 yılının Temmuz ayına dek görevde kalacak. Naidoo, 2018 yılı Ağustos’unda görevine başlayana kadar medya görüşmelerine katılmayacak.

 

Haberin İngilizce orijinali  

Yeşil Gazete için çeviren: Cansu Yılmaz

 

(Yeşil Gazete, Amnesty International)

 

More in Haber Hattı

You may also like

Comments

Comments are closed.