DoğaManşet

Böcek ilaçları nehirleri de zehirliyor

0

The Guardian’da Damian Carrington imzası ile yayınlanan haberi Yeşil Gazete gönüllü çevirmeni Sinem Ercan Güleç’in çevirisi ile paylaşıyoruz.

                                                                              ***

Çiçeklenme aşamasında olan bitkiler üzerinde kullanımı yasaklanan neonikotinoidler, İngiltere’de analizi yapılan neredeyse tüm nehirlerde tespit edildi. İlacın balıklar ve kuşlar üzerindeki etkileri konusunda endişeler arttı.

“Norfolk Broads bölgesini besleyen Waveney nehrinde neonikotinoide bağlı kirlilik düzeyi kronik olarak kaydedildi.” Fotoğraf: Graham Turner / The Guardian

Yapılan yeni araştırmalar sonucunda, İngiltere’de bulunan nehirlerin güçlü böcek öldürücü ilaçlar yüzünden kirlendiği ortaya çıktı ve bu zehirli kimyasalların balıklar ve kuşlar üzerindeki etkileri konusunda endişeler arttı.

Arılar ve hayati öneme sahip tozlaşmayı sağlayan diğer türlerin maruz kaldıkları zarardan dolayı, neonikotinoidlerin çiçeklenme aşamasındaki bitkiler üzerinde kullanımı, 2013 yılında Avrupa Birliği tarafından yasaklanmıştı. Neonikotinoidlerin türler üzerinde tahmin edilenden çok daha fazla zararlı olduğunu gösteren araştırmaları takiben, ilaç yasağını tüm dış mekan kullanımlarına genişletme amaçlı bir AB oylamasının yakında çıkması bekleniyor.

Bununla birlikte, dünyanın en yaygın kullanılan böcek ilacı olan neonikotinoidlerin, ötücü kuşlar gibi başka türlere de zarar verdiği konusundaki kanıtlar artmaktadır. Neonikotinoidler 1990 yılından beri kullanılmaktadır ve dünya üzerinde tüm doğayı kirletmektedir. İngiltere hükümeti danışmanı tarafından ele alındığı gibi, ilacın toprak ya da su üzerindeki yoğunluğu yetersiz araştırılmaktadır.

İngiltere’deki nehirlerde neonikotinoidlerin sistematik olarak ilk kontrolü, Avrupa Birliği su yönetmelikleri tarafından zorunlu kılındı ve 2016 yılında ilk kontrol yapıldı. Doğal çevrenin korunması üzerine faaliyet gösteren Buglife isimli yardım kurumunun elde ettiği sonuçlarda, İngiltere’de test edilen 16 nehrin yarısının kronik ya da akut düzeyde kirli olduğu ortaya çıktı. İngiltere civarında test edilen 23 nehrin altısında neonikotinoid tespit edilmedi.

İngiltere’deki nehirlerde tespit edilen böcek öldürücü neonikotinoid seviyeleri

Guardian graphic | Kaynak: Eionet

Uçan böcekler gibi, suda yaşayan böcekler de neonikotinoidlere karşı savunmasızdır ve bu böcekler birçok balık ve kuş için ana besin kaynağıdır. Hollanda’da yapılan son araştırmalar, suda bulunan kronik neonikotinoid kirliliğinin böcek sayıları üzerinde keskin düşüşlere yol açtığını ve kuş sayısındaki ciddi azalmaların bu durum ile bağlantılı olduğunu gösterdi.

 

Haberin İngilizce orijinali  

Muhabir: Damian Carrington

Yeşil Gazete için çeviren:Sinem Ercan Güleç

 

(Yeşil Gazete, The Guardian)

 

More in Doğa

You may also like

Comments

Comments are closed.