Hafta SonuKitapManşet

Son dönemin Yeşil Kitapları

0

Hayvanlara Niçin Bakarız?

“Hayvanat bahçesi ancak hayal kırıklığı yaratabilir. Hayvanat bahçelerinin kamusal amacı ziyaretçilere hayvanlara bakma olanağı sağlamaktır. Oysa hayvanat bahçesine gelen hiçbir yabancı bir hayvanla göz göze gelemez. Olsa olsa hayvanın bakışı şöyle bir parlar, sonra ona bakandan uzaklaşır. Hayvanlar başka yana bakarlar. Görmeden uzaklara bakarlar. Dış dünyayı mekanik olarak tararlar. Karşılaşmalara karşı bağışıklık kazanmışlardır, çünkü hiçbir şeyin artık onların dikkatini çekecek kadar merkezi bir önemi kalmamıştır.”

Ülkemizde Görme Biçimleri isimli yapıtıyla tanınan İngiliz yazar, eleştirmen, şair John Berger, hayvanlar ve insanlar arasındaki iletişimi sorguladığı Hayvanlara Niçin Bakarız? kitabında günümüz toplumuna dair etkileyici bir bakış sunmakta. Cevat Çapan tarafından Türkçeleştirilen eser, yakın geçmişte kaybettiğimiz Berger’ın insan, hayvan ve doğa denklemini ele aldığı, 21. yüzyıl insanını bunun üzerine sorgulamaya teşvik ettiği, farklı makalelerden oluşuyor.

Hayvanat bahçeleri neden var? Modern kapitalist toplumlarda insanlarla hayvanlar arasındaki ilişki nasıl kayboldu? Eski çağlarda hayvanlara baktığımızda ne görüyorduk, şimdi ne görüyoruz? Bunlar gibi, hem şaşırtıcı  hem de eleştirel sorularla okurlarını düşünsel bir yolculuğa çıkaran Berger, kendine has, mesafesiz üslubuyla, göz ardı etmeyi reddedip bizleri alışıldık olanı sorgulamaya, derinlikli düşünmeye davet ediyor. (Tanıtım Bülteninden) 

Hayvanlara Niçin Bakarız?

John Berger

Çeviren: Cevat Çapan

DeliDolu Yayınevi

2017

***

Ekoloji Almanağı

 

Çevre, ekoloji ya da ‘‘yaşam savunusu’’ olarak adlandırılan bu hareketlerin söz ve eylem kapasiteleri, uzun zamandan beri siyasetin gündemini işgal eden ‘‘kriz tartışmalarının’’ satır başlarını oluşturan ‘‘temsiliyet, yatay örgütlenme, iletişim tekniklerinin siyasete etkisi, doğa-kültür/insan çatışkısı’’ gibi konuların da daha içeriden tartışılmasını sağladı, sağlıyor. 90’lı yıllarda bir iki yayınevi, dergi ve bir iki dernekle sınırlıyken, 2005’ten sonra birçok yerel platform kurulması, ekolojik temalı sitelerin, sosyal medya hesaplarının açılması, yayınevlerinin dizi başlıklarına ‘‘ekoloji’’yi eklemeleri, belli başlı haber sitelerinin anasayfalarına ‘‘ekoloji’’ butonu eklemeleri hız kazandı. Artık ‘‘ekoloji’’ gündelik yaşamımızın ana gündem maddelerinden biri… 

Ekoloji Almanağı

Cemil Aksu&Ramazan Korkut

Yeni İnsan Yayınevi

2017

***

 

Yeşil Büyüme

 

  1. Bölüm Eşitsizlik ve kirlilik yaratan ekonomik büyüme sorunu

1.1. Ekonomik büyüme kavrami ve büyüme modelleri

1.2. Ekonomik büyüme ve çevre kirliliği ilişkisi

1.3. Ekonomik büyümenin dünyaya maliyeti: iklim değişikliği ve küresel isinma

1.4. Eşitsizlik üreten ekonomik büyüme sorunu

  1. bölüm Yeşil büyüme: sürdürülebilir ekonomi ve topluma giden yol

2.1. Yeşil büyümenin felsefi arka plani2.2. yeşil büyüme: kavramsal çerçeve

2.3. Yeşil büyüme için kavramsal bir çerçeve

2.4. Yeşil büyüme ve emek piyasalari: yeşil işler

2.5. İnovasyon ve yeşil büyüme

2.6. Yeşil büyüme ve kaynak verimliliği

2.7. P aris iklim zirvesi ve etkili bir yeşil büyüme stratejisi için bir yol haritasi önerisi

  1. bölüm Dünyadan yeşil büyüme örnekleri ve türkiye için değerlendirme

3.1. Dünyadan yeşil büyüme deneyimleri

3.2. Yeşil büyüme ve türkiye için kisa bir değerlendirme 

Yeşil büyüme

Zafer Yalçın

Ekin Yayınevi

2017

 

Derleyen: Barış Gençer Baykan

More in Hafta Sonu

You may also like

Comments

Comments are closed.