Doğa MücadelesiGünün ManşetiManşet

Yozgat’ta jandarma müdahalesine rağmen su hakkı direnişi: Çekerek Irmağı özgür akacak!

0

Yeşilırmak’ın kollarından biri olan Çekerek Irmağı’nda Reis RS Enerji firması tarafından inşa edilen Çekerek Regülatörü ve HES Projesi’nin tarımda kullandıkları sularını ellerinden alacağını belirten yöre halkının Pazar günü (24 Aralık) şantiye önünde yapmak istedikleri basın açıklaması güvenlik güçlerinin müdahalesi nedeniyle HES şantiyesine 2 km mesafede gerçekleştirildi.

Yusuf Yavuz’un kendi web sitesindeki habere göre Tokat ve Yozgat illerinin sınırında inşa edilmek istenen ve sekiz ayrı HES ünitesinden oluşan projeye karşı çıkan yöre halkını jandarma ve polis ekipleri karşıladı. İstanbul’dan gelen yöre insanlarını taşıyan otobüs ve araçlar, güvenlik güçlerince üç kez durduruldu. Yoğun güvenlik önlemleri arasında HES şantiyesine 2 kilometre kala basın açıklaması yapmak durumunda kalan yöre halkı, projeye tepki göstererek sularının 49 yıllığına HES firmasına verilmesinin önüne geçilmesini istedi.

Valilik 8 Ocak’a kadar yasakladı!

Reis RS Enerji firması tarafından projelendirilen ve 8 ayrı HES ünitesinden oluşan Çekerek Regülatörü ve HES Projesi, Yozgat ve Tokat sınırlarında geçimini tarımsal üretimle sağlayan köylülerin tepkisini çekiyor.

Reis Enerji firmasının HES şantiyesi kurduğu alana ulaşmak isteyen grubun geçişi jandarma ve polis tarafından engellendi. Alanda panzerler ve zırhlı araçlarla geniş güvenlik önlemlerinin alınması dikkat çekerken Tokat Valiliği basın açıklaması yapmak isteyen gruba 5 Ocak 2018 tarihine kadar bu tür eylemlerin yasaklandığını bildirdi. Güvenlik güçleri ayrıca drone ile havadan görüntü kaydetmesi de dikkati çekti.

HES şantiyesine 2 km kala basın açıklamasını okumak durumunda kalan basın açıklamasını okuyan Yusuf Çelik, son yıllarda sermayenin özellikle yoksul halkın yaşam alanlarına saldırdığını savundu.

HES projesini yaptırmamakta kararlı olduklarının altını çizen Çelik, platform adına yaptığı ortak açıklamada ayrıca şunları dile getirdi: “Su şirketin malı haline gelince, köylümüzün tarım arazilerini sulaması için su ihtiyacında başvuracağı yer artık suyu 49 yıllığına satın alan şirket olacaktır. Artık suyu nasıl kullanacağına, kaç paraya satacağına şirket karar verecektir.

Köylünün sudan yararlanmasının maliyeti gün geçtikçe yükselecek zaten çok zor koşullarda tarım ve hayvancılık yapan köylü bunu da yapamaz hale gelecektir. Şirketlerin, sermayenin de isteği budur zaten. Çünkü sermaye yoksul köylünün sadece suyuna değil toprağına da göz dikmiştir.”

“Çekerek Irmağı Özgür Akacak”, “HES’lere geçit vermeyeceğiz”, “HES’çi şirket, Çekereği terk et” yazılı pankartlar taşıyan grup, basın açıklamasının ardından dağıldı.

 

(Gazeteci Yazar Yusuf Yavu Blog)

 

You may also like

Comments

Comments are closed.