DoğaManşet

Nesli tükenen sedir kozalakları köylü kadınların elinde filizleniyor

0

Antalya’nın Kaş ilçesinde, nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan koruma altındaki sedir ağaçlarının kozalakları, kadın ve erkek işçiler tarafından toplanarak kozalaklardan elde edilen tohumlar dağlık arazilere saçılmak sureti ile yeni sedir filizlerine dönüştürülüyor.

Kaş Orman İşletme Müdürlüğü’ne bağlı Gömbe ve Sütleğen orman bölge şeflikleri sınırlarında, sedir ağaçlarının kozalakları kadın ve erkek işçiler tarafından toplanıyor. İşçiler, tırmandıkları sedir ağaçlarından özel bir araçla kozalakları tek tek koparıyor. Toplanan kozalaklar, Sütleğen Mahallesi’ndeki boş alana getiriliyor. Önce suyla ıslatılan kozalaklar, gece sıfırın altına inen sıcaklıkta çatlıyor. Çatlayan kozalakları kadın işçiler, elleriyle tek tek parçalayıp, tohumlarını ortaya çıkarıyor. Çuvallara doldurulan tohumlar da araçlarla Toroslar’ın yamaçlarına götürülüyor.

Kovalara konan sedir tohumları, kadınlar tarafından araziye serpiliyor. Serpilen tohumlar, yaklaşık 1 yıl sonra fidan olarak gün ışığına çıkıyor. Toroslar’ın yamaçlarında çalışan kadınlar, günlük 60 tl kazanıyor ve aile bütçelerine katkı sağlıyor. Bu yıl, bölgeden 30 ton sedir kozalağı toplandığı belirtlildi.

Öte yandan Kaş Orman İşletme Müdürlüğü’nce, 500 hektar alanda tohumlama yapılacak. Kadın işçilerden Medine Karakoyun, “Sedir kozalaklarını dağlardan topluyoruz. Eritip, tohum haline getiriyoruz. Gereken yerlere ekiyoruz. Toprakla buluşturup, sedir ağacına dönüştürüyoruz” dedi.

 

(Hürriyet)

More in Doğa

You may also like

Comments

Comments are closed.