ManşetTürkiye

AYM, Selahattin Demirtaş’ın başvurusunu reddetti

0

Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş’ın seçme ve seçilme hakkının ihlal edildiğine dair başvurusunu “açıkça dayanaktan yoksun” bularak kabul edilemez olduğuna karar verdi.

AYM daha önce de HDP Mardin Milletvekili Gülser Yıldırım’ın Anayasa Mahkemesi başvurusu “kabul edilemez” bulmuştu.

Selahattin Demirtaş, 4 Kasım 2016’dan bu yana Edirne Cezaevinde tutuklu bulunuyor. Ayrıca, vekilliği ve HDP üyeliği düşürülen Figen Yüksekdağ ile Nursel Aydoğan’ın da aralarında bulunduğu dokuz HDP’li vekil de halen tutuklu.

Hakkında düzenlenen 31 fezlekeden dolayı Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanan Demirtaş’ın ilk duruşması 7 Aralık’ta görülmüştü. Duruşmaya getirilmeyen, bu nedenle Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile ifade vermeyi reddeden Demirtaş’ın avukatları yasama dokunulmazlığı gerekçesiyle davanın düşürülmesini talep etmişti. Tüm talepleri reddeden mahkeme, 14 Şubat’a bıraktığı duruşmada bizzat Demirtaş’ın hazır edilmesine karar verdi.

HDP Urfa Milletvekili Osman Baydemir de basın açıklamasında, AYM’nin Balbay kararını hatırlatmıştı.

“AYM’nin daha önce verdiği Mustafa Balbay kararı ortadayken, bir içtihat kararı varken halen mahkemenin karar vermemiş olmasının önündeki engel nedir? Kim bu kararlaşma sürecini önlüyor? Eğer bir önlem mekanizması yoksa mahkeme neden hala karar vermedi?”

 

(Bianet)

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.