DünyaManşet

Katalonya sandığa gidiyor

0

İspanya’nın Katalonya Özerk Yönetimi’nde, yarın yapılacak ve ayrılıkçılar ile birlik yanlıları arasında geçecek parlamento seçimleri öncesinde, partiler son kampanyalarını gerçekleştirdi. Tek taraflı bağımsızlık ilanı sonrası İspanya Anayasası’nın 155. maddesini işleterek, Katalonya Özerk Yönetimi’ni görevden alan, yerel parlamentoyu fesheden ve 21 Aralık’ta erken seçime gidilmesi kararı alan Başbakan Mariano Rajoy, kampanyanın sona erdiği salı gününü Barselona’da geçirdi.

Mitingde konuşan Rajoy, “Normalliğe, anayasaya ve mantığa dönüp dönmeyeceğimizi bu seçimler belirleyecek” dedi. Rajoy’un lideri olduğu Halk Partisi (PP), bir önceki seçimde 135 sandalyeden 11’ini kazansa da bu seçimde oy kaybederek 4-5 milletvekili ile parlamentoda temsil edilmesi bekleniyor.

Bağımsızlık karşıtı Vatandaşlar’ın (C’s) 34 yaşındaki lideri Ines Arrimadas, Barselona’da 2 bin taraftarına seslendi. Seçimi kazanması durumunda bağımsızlık girişimlerine son vereceğini söyleyen Arrimadas, “Perşembe günü bağımsızlık baskısı kabusuna son vereceğiz” diye konuştu.

Arrimadas, seçimlerin bölünmüş bir Katalonya’nın devamı ya da Katalanlar için yeni bir dönemin başlangıcı olacağını söyledi. Anketlere göre, Vatandaşların (C’s) en çok oyu alacak olsa da seçim sistemi yüzünden 31-32 ile ikinci en yüksek sandalyeye sahip olması bekleniyor.

Katalonya Avrupa Demokrat Partisi (PDeCAT) lideri Carles Puigdemont, seçim yasakları öncesi partisinin Barselona’da yaptığı son mitinge katılanlara video konferans ile Brüksel’den seslendi. Puigdemont, seçilmesi durumunda Katalonya’ya geri döneceğini söyledi.

İspanya’da hakkında tutuklama kararı bulunan Puigdemont, yaşananların tarihe not edildiğini belirterek, “Bu kez mesele seçimin kazanılması değil, mesele ülkenin ya da Rajoy’un mu kazanması” ifadesini kullandı.

 

(Sputnik News)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.