Doğa MücadelesiManşet

Siyanürle altın çıkarılan Bergama’nın üç köyünde kanser taraması yapılsın talebi

0

Bergama’da siyanür yöntemi ile altın çıkarıldığını, bunun da insan sağlığını olumsuz yönde etkilediğini iddia eden doğa savunucusu avukat Senih Özay, İzmir Valiliği ve İzmir İl Sağlık Müdürlüğü nezdinde girişimlerde bulunarak Çamköy, Ovacık ve Narlıca köylerinde kanser taraması yapılması için dilekçe ile başvuruda bulundu.

Altın madeninin çalıştığı Çamköy, Ovacık ve Narlıca köylerinde kanser vakalarının arttığını belirten Önay, yazdığı dilekçede “Özellikle bu üç köyümüzde yaşayan vatandaşlarımıza detaylı bir kanser taraması yapılması zorunlu hale gelmiştir. Halk sağlığı açısından olumsuz sonuçlar doğuracağını ifade ettiğimiz bölgede kanser vakaları artmıştır. Endişemiz henüz ortaya çıkmayan ve tespit edilemeyen yoğun bir kanser hastalığının varlığı üzerine. Bu nedenle kurumunuz tarafından üç köyde geniş çaplı bir kanser taraması yapılmasını bekliyor ve talep ediyoruz” dedi.

Anayasa’nın 56’ıncı maddesinde herkesin sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahip olduğunun altını çizdiğini dile getiren
Avukat Senih Özay, İzmir İdare Mahkemesi, Danıştay ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) altın madeninin çalışmasını durdurmasına karşın yargı kararlarının arkasına dolanarak çalışmaların sürdürüldüğünü kaydetti.

Avukat Özay, kanser taraması yapılması talebinde bulundukları aynı dliekçeyi Sağlık Bakanlığı, Türk Tabipler Birliği (TTB), İzmir Tabip
Odası, Bergama Belediye Başkanlığı, Türk Kanser Vakfı’na, Ege ve Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörlüğü’ne de gönderdiğini belirterek, kanser taramasının gerekli olması durumunda bu kurumlarla işbrliği halinde yapılmasının uygun olacağını dile getirdi.

 

(Ege Postası)

You may also like

Comments

Comments are closed.