Doğa MücadelesiGünün ManşetiManşet

Loç Vadisi için Beşiktaş’tan tek ses: Sarı yazma isyanda, vadimizi vermeyeceğiz!

0

Loç Vadisi Koruma Platformu, Kastamonu’nun Cide ilçesine bağlı Loç Vadisi’ne yapılmak istenen Hidro Elektrik Santrali’ni (HES) Beşiktaş Meydan’ında bulunan kartal heykelinin önünde yaptıkları açıklamayla protesto etti.

Loç Vadisi’ne yapılmak istenen HES’i protesto eden Loç Vadisi Koruma Platformu, “Cide’ye HES için ÇED onayı verebilirsiniz; ama biz Loç Vadimizi vermeyeceğiz. Loç Vadimiz için can vermeye hazırız” dedi.

Eyleme, başlarına sarı yazma takan 7’den 70’e birçok Kastamonulunun yanı sıra Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili Filiz Kerestecioğlu da katıldı. “Sarı yazma isyanda, isyana devam” pankartının açıldığı eylemde, sık sık,“Cide HES gidecek, huzur gelecek”, “Sarı yazma isyanda” sloganları atılırken, davul zurna eşliğinde Kastamonu yöresiyle özdeşleşen köçekler oynandı.

Basın açıklamasını okuyan Loç Vadisi Koruma Platformu üyesi Erdinç Ay, yapılmak istenen Cide Hes Projesi için verilen mücadele sonucu geri adım attırıldığını; ancak Orya Enerji firmasının yeniden harekete geçerek mahkeme kararlarına rağmen projeyi yapmaya çalıştığını söyledi. Yaşanan sürecin mahkeme kararlarını tanımamak olduğuna dikkat çeken Ay, şunları söyledi: “Kastamonu İdare Mahkemesi’nin ve Danıştay 14. Daire Başkanlığı’nın mahkeme kararları da aynıdır. Peki, biz bu filmi niye baştan izlemek zorunda bırakılıyoruz?, Neden Orya Enerji hukukun arka bahçelerinde geziniyor? Kastamonu İdare Mahkemesi’nin ve Danıştay’ın mahkeme kararları, bu ülkede uygulanmayacaksa Kastamonu İdare Mahkemesi kapansın, Danıştay kapansın, hatta adliyeler kapansın! ÇED iptal davası, teknik olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığına karşı açılıyor. İdare mahkemelerinin kuruluş nedeni hükümet uygulamalarındaki hukuksuzluğu gören vatandaşın itiraz etmesi içindir. Bir tebliğ, bir mahkeme kararını yok sayacaksa biz Çevre ve Şehircilik Bakanına bundan sonra, ‘Padişahım çok yaşa mı?’ diyelim.”  dedi.

Açıklamanın devamında ilgililere seslenen Loç vadililer şu soruları sordu:

  • Ey Orman Genel Müdürlüğü, Loç halkı kışlık odununu hazırlarken görevine gösterdiğin özeni, ÇED İDK toplantısında kesilen ve kesilmesi planlanan binlerce ağaç için niye göstermiyorsun? İki satır yazı ile “Orman genel müdürlüğü için sakıncası yoktur” diyorsun?
  • Ey  Çevre İl Çevre Genel Müdürlüğü, Devrekani çayımızın yatağına bırakılacak 1 metreküp can suyu ile ekolojik hayatın devam etmesinin mümkün olmayacağını bilmene rağmen niye sessiz kalıyorsun?
  • Ey Milli Parklar Genel Müdürlüğü, binlerce metrekare ormanlık alanı ve milli park havzasının ekolojisini değiştirecek Cide HES’e karşı, neden biz köylülere konuştuğun gibi yanıt veremiyorsun?
  • Ey Kastamonu vekilim, bu hukuksuzluk, bu isyan karşısında niye bizi bir kez bile dinlemek istemiyorsun?
  • Biz bu sorulara yanıt ararken iki gün önce Cide HES ceza davasında yargılanan 117 kişiden biri olan Mehmet Ay’ın evine zamansız ve manasız bir şekilde jandarma gelmiş “ HES davasında yargılananların fotoğrafını çekiyoruz” Bizlere gözdağı mı vermek istiyorsunuz?

Konuşmaların ardından davul zurna eşliğinde oynayan ve slogan atan yurttaşlar eylemlerine son verdi.

 

(Mezopotamya Ajansı, Sendika.org)

You may also like

Comments

Comments are closed.