İklim KriziManşet

İklim değişikliğinin doğal afetlerle bir bağlantısı daha ortaya çıktı

0

İklim değişikliğinin doğal afetlerle bağlantısı hakkında bir bağlantı daha ortaya çıktı. Ağustos ve Eylül ayında Teksas eyaletini etkisi altına almış olan Harvey Kasırgası’ndaki sağanak yağmurların sebebinin de iklim değişikliği olduğu ortaya çıktı. Hollanda Kraliyet Meteoroloji Enstitüsü tarafından yürütülen bir araştırmaya göre Harvey Kasırgası gerçekleştiği sırada üç günde düşen en yoğun yağış miktarı  1043.4 milimetereydi.

Böylesi 9 bin yıldır görülmedi

Environmental Research Letters dergisinde yayınlanan makaleye göre bu kadar yoğun sağanak ancak 9 bin yılda bir gerçekleşebilecek bir şeydi. 1880 yılından beri yapılan ölçüm ve gözlemler sağanak yağışlarda yüzde 12 ila 22 arsında bir artış olduğunu ve bu artışın yıllık bir derecelik sıcaklık artışı yaşandığında atmosferin sahip olduğu nem tutma kapasitesinden iki kat fazla olduğunu ortaya koyuyor.

Artış yüzde 6 değil 38!

ABD’de Lawrence Berkeley Ulusal Laboratuvarı tarafından gerçekleştirilen  bir bilgisayar simülasyonu ise iklim değişikliğinin kasırga sırasında düşen yağış miktarının dünya ısınmaya başlamadan önceki yıllarla karşılaştırıldığında  yüzde 38 daha fazla yağış düştüğünü ortaya koydu. Araştırma ekibinin yöneticilerinden Michael J. Wehner, “Dünyanın bugüne kadar eriştiği sıcaklık dikkate alındığında ben yüzde 6 veya 7 gibi bir rakam bekliyordum. Durum düşündüğümüzden daha kötü” dedi.

Her iki makale de ABD Jeofizikçiler Birliği’nin yıllık toplantısında sunuldu. İki metin de sadece kasırga sırasında düşen yağışın yoğunluğunu değişken olarak kullanarak ölçüm yaptılar. Buna ek olarak 4 ve daha yüksek şiddetli kasırgaların dünya ısındıkça daha da sık görüleceği konusunda uyarılar yapıyor.

Bugüne kadar yapılan araştırmalarda 2013 yılında Avustralya’da meydana gelen aşırı sıcak dalgaları, 2016’da Louisiana’da meydana gelen sağanak yağmurlar ve aynı yıl Fransa’da meydana gelen sel felaketlerini iklim değişikliğine bağladılar. bilim insanları şimdi de eğer Paris Anlaşması’na uyulursa kasırgaların yapısının nasıl değişeceği ve bu afetlerin yarattığı nasıl korunabileceğimizi ortaya koyan çalışmalara ihtiyaç duyulduğuna işaret ediyor.

 

(Yeşil Gündem)

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.