Hafta SonuKitapManşet

Son dönemin Yeşil Kitapları

0

Katı Atık Yönetimi ve Teknolojileri

Atık maddelerin toplanması ve taşınmasını takiben işlenmesi; teknik, sosyal, hukuk, ekonomik, çevre ve düzenleme konularını da içine alan çok geniş bir çalışma alanıdır. Atık yönetimi uygulamaları genelde düzenli depolama, biyolojik arıtma, yakma ve geri dönüşümü içerir ki, hepsinin avantaj ve dezavantajları vardır. Geçtiğimiz on yılda atık yönetimi, çevresel açıdan endişelere yol açan düzenli depolama tesislerine yönelişin azaltılması ve daha yeşil çözümleri teşvik maksadıyla entegre atık yönetimi ve yaşam döngüsü analizi (YDA) konularına daha fazla odaklanarak önemli ölçüde değişmiştir. Bu kitap, uluslararası alanda tanınmış yetmişten fazla uzmanın katkılarıyla hazırlanan ayrıntılı bölümler ile şu konuları kapsamaktadır:

  • Atık Oluşumu ve Karakterizasyonu
  • Atık Yönetim Sistemlerinde Yaşam Döngüsü Analizi
  • Atık Azaltımı
  • Madde Geri Dönüşümü
  • Atık Toplama

Katı Atık Yönetimi ve Teknolojileri

Ed. Thomas H. Christensen

Çeviri Ed. Ahmet Demir- Lütfi Akça

Nobel Akademik Yayıncılık

2017

***

Politik Ekoloji

Politik Ekoloji, çevre politikasının tarihi ve gelecekte alabileceği şekiller üzerine yazılmış ve şimdi klasikleşmiş olan bir yapıttır.  Bu klasik yapıt, Aralık 2015 tarihinde gerçekleşen Birleşmiş Milletler Paris İklim Konferansı’nın detaylı bir anlatımı ile buradan çıkan perspektifleri de içeren en güncel ve genişletilmiş edisyonundan Türkçeye çevrilmiştir.

Politik Ekoloji, çevrenin devlet tarafından yönetiminin tarihiyle açılmakta, ardından ekolojik kriz karşısında halktan gelen ve geniş bir yelpazeye dağılan yanıtları gözden geçirmekte ve nihayetinde ekoloji hareketi tarafından önerilen temel politik eğilimlerin bir tartışmasını açmaktadır.

Roussopoulos, ekolojist aktivistlerin çevreyi korumaktan ziyade yeni topluluklar, yeni yaşam biçimleri ve yeni bir politika yapma biçimi hedeflediklerini savunur. Son bölümler, çevreciliğin arzularının bu türden politik alternatiflere nasıl yönlendirilebileceğini araştırmakta ve bu çerçevede toplumsal ekolojinin ilham verdiği Montreal ve Rojova gibi başarılı örnekleri serimlemektedir.

Dimitri Roussopoulos, yazar, editör, yayıncı, bir topluluk organizatörü ve konuşmacısıdır. 1950’lerin sonlarından bu yana barış inisiyatiflerinde, kent ekolojisi projelerinde ve kooperatif hareketlerinde aktif biçimde yer almaktadır.   

Politik Ekoloji

Dimitri Roussopoulos

Çeviren: Fuat Dara Elhüseyni

Sümer Yayıncılık

2017

***

Çorbadaki Ekoloji 

  • Bir canlı türü yok olunca ne olur?
  • Nesneler hangi malzemelerden yapılmıştır?
  • Suyu dikkatli kullanmak neden önem taşır?
  • Sorumlu bir tüketici olmak ne anlama gelir?
  • Gezegeni koruması gereken kimlerdir? 

Ekoloji hayatımızın önemli bir parçası ve harika bir bilim dalıdır. Mariela, Sofia ve Violeta’ya “ekolojiyle dopdolu geçen bir ikindide” eşlik ederek bunu kendi gözlerinizle görmeye ne dersiniz? 

8-108 yaş arasındaki tüm meraklılara, sorulara nasıl yanıt vereceğini bilemeyen öğretmenlerle babalara tavsiye edilir.

 

Çorbadaki Ekoloji

Mariela Kogan&Ileana Lotersztain

Resimleyen: Pablo Picyk

Çeviren: Saliha Nilüfer

Pan Yayıncılık

2017

 

Derleyen: Barış Gençer Baykan

More in Hafta Sonu

You may also like

Comments

Comments are closed.