Köşe Yazıları

Çanakkale işgal altında – Pınar Bilir

0

Barışın ve huzurun kenti Çanakkalemiz küresel sermayenin işgali altında. Çanakkale geçilir dediler, yüzlerinde küçümseyici ifadelerle. Çanakkale başka bir eyalet, bağımsız bir ülkeymiş gibi işgal edercesine saldırdılar.

Önce çok değerli tarım arazilerinden otobanlar geçirmeyi hayal ettiler, bundan övgüyle bahsettiler, tarımın yok oluşuna devlet eliyle zemin hazırladırlar. Köprü dediler, esnafa faydası olacak dediler, köprünün ve devamı olan otobanın hiçbir km’si esnafın etrafından geçmezken esnafa nasıl faydası olacaktı? Beton yığınlarına duyulan bu sevdanın sebebini  yıllar geçti anlayamadık.

Sonra karşımıza çağ dışı yatırımlar çıktı, Termik Santraller. Bunlarda büyük yatırımların parçalarıydı. Çan Termik Santrali Eskişehirli bir muhtarın bile beğenisini kazanmıştı. Yaşamın en değerli arazilerinde dev bacalı binalar diktiler. Bunu yaparken Antik kent, tarım arazisi, insan yaşamı dinlemediler. O muhteşem köprünün ve devamı otobanın kollarını termik santrallere bağladılar. Ahtapotun kolları şehrin etrafında sinsice ilerledi.

Şehrin işgali daha bitmemişti.  Sırada Bin Pınarlı İda’yı fethetmek vardı. İda’nın  güzelliğini vahşice yok edeceklerdi. Sinsi sinsi girdiler içeriye, umursamazca, acımasızca, kifayetsiz. Kanadalılar gelmişti buraya. Daha işletme ruhsatı bile almamışken ormanlarımızı yok etmeye başladılar. Yaşlı genç hiç acımadan. Akan derelere aldırmadan. Bir de biz insanların yaşamını umursamadan. Onların elde etmeyi planladığı 20 ton altın için 150 bin insanın yaşayacağı sağlık sorunları, kanserler, ölümler hiç umurlarında olmadı. Kendi ülkelerinde SU HAKTIR dediler, bizim için SUYUNUZ BİZİM dediler.

Biz bu kenti İda’sı için sevdik, hep birlikte yaşayabildiğimiz için sevdik, gökyüzünün yeryüzüne yakın olmasını sevdik, dağıyla denizinin buluşmasını sevdik. Biz bu kentte işgal altında olduğumuzu hissetmek için değil bu kentte özgürce, tüm yaşam haklarına sahip olarak yaşamayı seçtik.

Çam ağacımızın üzerindeki kırmızı işaret doğanın size olan öfkesi olacak. İşaretleyen o elin sahibinin alnında çocuğunun yüzüne bakarken kara bir leke olacak.

Bin Pınarlı İda sizi ummadığınız bir öfkeyle karşılayacak.

 

 

Pınar Bilir

You may also like

Comments

Comments are closed.