Doğa MücadelesiGünün ManşetiManşet

Gökçeada direnişi zaferle sonuçlandı: Altın madeni aramasına iptal!

0

Çanakkale kamuoyunda son günlerde infial yaratan altın Madenciliği konusunda sevindirici bir haber geldi. Gökçeada da altın madenciliği yapacak olan firma ÇED başvurusunu iptal etti. Firmanın ÇED iptali Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından onaylandı.

Çanakkale Atik Hisar Su Barajı koruma havzası alanı içerisinde Altın Madenciliği faaliyetleri nedeniyle bir anda infial yaratan Altın Madenciliği konusu, Gökçeada da Altın Aramak için bir firmanın ÇED başvurusu yapması üzerine katlanarak artmıştı. Gökçeada’yı kurtarmak için Belediye Başkanı Ünal Çetin öncülüğünde, Gökçeadalılar, STK’lar bir araya gelerek eylem planı oluşturmak için yol planı hazırlamışlardı. Yaşanan infial sonrasında Gökçeada da Altın Madenciliği için ÇED başvurusu yapan firmadan geri adım geldi.

Gökçeada’da Altın Madenciliği için sondaj çalışması yapmak isteyen firmanın bugün ÇED Başvuru iptalinde bulunduğu, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün de iptal başvurusunu kabul ettiği açıklandı. Çanakkale Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Mehmet Uğur Yüksel konuyla ilgili olarak yaptığı yazılı açıklamada şu ifadeler yer aldı;

“Çanakkale İli, Gökçeada İlçesi, Yuvacık Köyü Mevkii’nde (H15c4-H15c1 paftalarında) ve Merih Madencilik San ve Tic. A.Ş. tarafından gerçekleştirilmesi planlanan “AR:201201447 Altın Ve Gümüş Maden Arama ” Projesi ile ilgili olarak, 25.11.2014 tarih ve 29186 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren ÇED Yönetmeliği (a) Ek-2 listesinde yer alan projeler, Seçme-Eleme Kriterleri Uygulanacak Projeler (Ek-2) Listesi Madde 55- Maden, petrol ve jeotermal kaynak arama projeleri, (sismik, elektrik, manyetik, elektromanyetik, jeofizik vb. yöntemle yapılan aramalar hariç) kapsamında hazırlanan proje tanıtım dosyası 07.11.2017 tarihinde Çanakkale Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne e-ÇED sistemi üzerinden başvuru yapılmıştır.

Merih Madencilik San ve Tic. A.Ş.’nce  14.12.2017 tarihinde  e-ÇED sistemi üzerinden proje iptal talebinde bulunulmuş olup, Çanakkale Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünce aynı tarihte iptal talebi uygun bulunmuş ve ÇED süreci iptal edilmiştir. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

 

(Çanakkale Aynalı Pazar)

You may also like

Comments

Comments are closed.