EğitimManşet

Fransa okullarda cep telefonu kullanımına yasak getiriyor

0

Fransa, eğitim sisteminde 15 yaş ve altındaki çocukların okullarda cep telefonu kullanımına yasak getirme yolunda.

Fransa Eğitim Bakanı konuya dair yaptığı açıklamada önümüdeki sömestr döneminden geçerli olacak şekilde 15 yaş ve altındaki çocukların okullarda cep telefonu kullanmasına dair yasağın uygulamaya geçmesi adına sıkı tedbirlerin yürürlüğe konacağını kaydetti.

Bakan Jean-Michel Blanquer said, Telegraph’a verdiği demeçte, “Günümüzde öğrenciler teneffüs vakitlerinde oyun oynamak ve sosyalleşmek yerine akıllı telefonlarına, lap toplarına odaklanıyorlar. Eğitsel açıdan bakıldığında bu üstesinden gelmemiz gereken bir problem” diye konuştu.

Konuyu çözmek için farklı stratejiler üzerinde çalıltıklarını kaydeden Blanquer, “Cep telefonun gerekli olduğu anları da göz ardı edemeyiz. Acil bir durum ya da eğitim amacıyla kullanıldığı durumlar gibi. Bunun için dolaplarda kapalı tutma yöntemine de geçebiliriz” dedi.

Fransız eğitim sisteminde 2010’dan beri geçerli olan okullarda cep telefonu yasağı olmasına karşın uygulamada bunun geçerliliği olduğu söylenemez. Geçerli olan yasak kapsamında öğrencilerin telefonlarını kapalı tutmaları ve kullanmamaları bekleniyor ama fiiliyatta tam tersi durumlar yaşanıyor.

Konuya dair Le Monde’a bir açıklama yapan Orta Dereceli Okullar Ulusal Birliği Genel Başkan Yardımcısı öğretmen Valerie Sipahimalani, “Kurallara saygı gösterilmesini sağlamak oldukça güç” diyor.

Daha da sıkılaştırılmış yasak öğrencilerin öğle aralarında ve sınıflar arasında da cep telefonunu kullanmamalarını içeriyor.

Durumun bir halk sağlığı meselesi, hatta toplumun temel taşının esasını içeren bir sorun olduğunu da kaydeden Fransa Eğitim Bakanı Jean-Michel Blanquer, yeni çalışma alanlarının 7 yaş ve altı çocuklarının ekran başında geçirdikleri zamanı azaltma konusunda olacağını da sözlerine ekliyor.

Okullarda cep telefonu yasağı Fransa Başkanı Emmanuel Macron’un seçim vaatleri arasında da yer alıyordu.

 

(Yeşil Gazete, NPR, The Telegraph, Le Monde)

More in Eğitim

You may also like

Comments

Comments are closed.