ManşetSivil Toplum

14. Yeşil Diyalog buluşması “Alternatifler” başlığıyla gerçekleşti

0

Yeşil Düşünce Derneği tarafından her yıl düzenlenen Yeşil Diyalog buluşmalarının 14’üncüsü  “Sürdürülebilir Bir Yaşam İçin Alternatifler” başlığıyla 9 Aralık’ta Cezayir Toplantı Salonu’nda düzenlendi. Toplantıya 85 kişi katıldı. 1970’lerden bu yana toplumu dönüştüren ve ilham veren yaşam pratiklerini ören yeşil hareketin izinde bugünün alternatiflerini konuşmak üzere bir araya gelinen toplantıda eğitim, ulaşım ve enerji alanına dair sunumlar yapıldı.

Açılış konuşmasını Brüksel Bölgesi eski Çevre Bakanı ve Avrupa Yeşiller Partisi Komite Üyesi Evelyne Huytebrocke yaptı. Huytebrocke Bakan olduğu dönemde Brüksel bölgesinde gerçekleştirdiği pratik deneyimleri ve tüm bu alanlarda yeşil dönüşümün mümkün olduğundan bahsetti.

Ardından İstanbul Politikalar Merkezi Kıdemli Uzmanı ve Yeşil Düşünce Derneği üyesi Ümit Şahin Türkiye ve dünyada yeşil hareketin dünden bugüne ne aşamaya geldiğinden, Türkiye’deki yeşil hareketin mevcut durumundan, sunabileceği alternatif politikalar ve çözüm önerilerinden bahsetti. Açılış konuşmalarının ardından verilen arada katılımcılara Kadın Kadına Mülteci Mutfağı tarafından hazırlanan yiyecekler ikram edildi. Aranın ardından Sokak Bizim Derneği’nden Arzu Erturan ulaşım, Mersin Kültürhane’den Ayşe Gül Yılgör eğitim ve WWF’ten Mustafa Özgür Berke enerji üzerine birer sunum yaptılar.

Sokak Bizim Derneği’nden Arzu Erturan Türkiye’de ve İstanbul özelinde trafik yoğunluğu ile ilgili istatistikleri paylaşıp önlem alınması gereken acil bir problem olarak vurguladığı trafik sorunuyla ilgili yapılabilecek alternatifler, yayaların ve bisikletlilerin kaldırım işgallerinden ötürü yaşadıkları sorunları fotoğraflarla sosyal medyada paylaşarak bu meseleye dikkat çekmek için geliştirdikleri alternatif kampanyalar hakkında bilgiler verdi.

Akademisyen  Ayşe Gül Yılgör, Mersin Üniversitesi’nden KHK ile işlerinden uzaklaştırılan bir grup akademisyenin bir araya gelerek çalışmalarına devam edebilmek amacıyla Mersin’de dayanışma usulü kurdukları Kültürhane isimli mekandan deneyimlerini paylaştı. Mekanın kurulması sürecinde ve sonrasında yürüttükleri alternatif eğitim modelleri üzerinden örnekler paylaştı. WWF’ten Mustafa Özgür Berke ise kirli enerjiye karşı mücadelede gelinen noktaya ve bunun alternatifi olan yenilenebilir enerjiye geçiş hakkında bilgiler verdikten sonra temiz enerjinin Türkiye’de ne kadar kolay uygulanabilir olduğuna dair bir sunum gerçekleştirdi.

Sunumların ardından 1 saat süren soru/cevap ve forum düzenlendi. Aynı günün akşamında ise Türkiye’deki yeşil hareketten yaklaşık 120 kişinin bir araya geldiği bir yemek düzenlendi. Yeşil Düşünce Derneği ve Yeşil Siyaset Platformu’nun ortaklığıyla düzenlenen yemek Türkiye’de yeşil politikanın öncüsü sivil toplum örgütlerinden katılımcıları da buluşturdu..

 

(Yeşil Gazete)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.