Doğa MücadelesiManşet

Yüksek sıcaklık ve nüfus artışı Kaliforniya’yı vurdu: 129 milyon ağaç yok oldu!

0

Kaliforniya her ne kadar son iki kış boyunca rekor yağışlar alsa da, 5 yıl arka arkaya süren kuraklık ile beraber ortaya çıkan kabuk böcekleri ve artan sıcaklıklar eyaletin tarihinde görmediği kadar büyük bir ağaç kaybı yaşamasına yol açtı. ABD Tarım Bakanlığı’na bağlı Orman İşleri’nin yaptığı açıklamada Kasım 2016’dan itibaren Kaliforniya’da 36 bin kilometrekarelik bir alanda 129 milyon ağacın yok olduğunu açıkladı. Yaklaşık Türkiye’nin yarısı büyüklüğünde ve kuzeyden güneye uzanan eyaletin, özellikle kuzey bölgesi iklim değişikliğinden büyük oranda etkilenmiş durumda.

Kaliforniya Valiliği, yerel hükümetler ve özel şirketlerin desteğini alan Ölü Ağaç Timi ile beraber kuraklıktan kurumuş ağaçların bölgeden toplanılmasına devam ediliyor. Şimdiye kadar 1 milyona yakın ağacın yaratacağı tehlikenin önüne geçildi.

Bilim insanları tehlikeli alan olduğu bilinen bölgelere yapılan inşaatların, artan sıcaklıklardan ve fosil yakıtlardan daha büyük bir tehlike yarattığını belirtiyor. Her ne kadar yangınlar bazen doğal sebeplerden dolayı ortaya çıksa da, kuraklık ile mücadele eden ormanların ve çalılıkların etrafına kurulan evlerden kaynaklı yangınlar daha büyük yangınlara dönüşüyor.

Uzmanlar yüksek sıcaklıkların ve buhar basıncı eksikliğinin iklim değişikliğine ve nüfus artışına odaklanılmadığı sürece çözülmeyeceğini belirtiyor.

 

(Yeşilist)

You may also like

Comments

Comments are closed.