ManşetTürkiye

Selahattin Demirtaş’ın duruşması 14 Şubat’a ertelendi

0

Mahkeme, 13 aydır tutuklu bulunan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın tutukluluk halinin devamına ve bir sonraki duruşmada hazır bulundurulmasına karar verdi. Bir sonraki duruşma 14 Şubat 2018’e ertelendi.

Edirne F Tipi Cezaevi’nde 13 aydır tutuklu bulunan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ hakkında düzenlenen 31 fezlekeden oluşan iddianamenin davası Sincan Cezaevi Kampüsü’nde görülmeye başlandı. Diyarbakır’daki evinden 4 Kasım 2016 tarihinde alınarak, aynı gün tutuklanan ve  helikopterle Edirne F Tipi Cezaevi’ne götürülen Selahattin Demirtaş’ın ilk duruşması Demirtaş olmadan yapıldı. Mahkemeye getirilmeyen Demirtaş, davaya SEGBİS aracılığıyla bağlanmayı kabul etmeyerek, duruşmaya çıkmadı.

Ankara 19. Ceza Mahkemesi, verdiği ara kararda, Selahattin Demirtaş’ın 14 Şubat 2018’de yapılacak duruşmada bizzat hazır edilmesi kararı verirken, tutukluk halinin devamına hükmetti.  Mahkeme ayrıca, iddianame içinde yer alan 31 fezlekenin içinde çok sayıda delil ve belge eksikliğinin giderilmesi için fezlekeleri düzenleyen Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’na müzekkere yazılması kararı verdi.

Mahkeme başkanı 33 maddelik kararında, iddianamede çok sayıda eksik delil tespiti yaptı. Düzenlenen fezleke numaralarını tek tek sayan mahkeme, her bir fezleke için düzenlendiği İl Müdürlüğü’ne tespit ve dellilerin konması için müzekkere yazma kararı aldı. Mahkeme iddianamenin çeşitli sayfalarında yer alan iddialara ilişkin, konuşma, CD, emniyet değerlendirme tespit tutanağı, eylem ve fotoğraflar gibi delillerin, iddianemeye konmasını istedi.

Yabancı basın ve heyetlere izin yok

Yaklaşık 600 sanık kapasiteli salonda, sanık koltuğu boş kalırken, 12 jandarma, sanık bölümüne oturdu. Polisin olağanüstü güvenlik tedbirleri arasında başlayan davayı izlemek üzere gelen binin üzerinde HDP’liden, yaklaşık 150 izleyici Sincan Cezaevi’ne alındı. Davayı çok sayıda HDP’li vekille birlikte, CHP’li vekil Şenal Saruhan izledi. Polis, mahkeme kararını gerekçe göstererek 10 ülkeden gelen siyasi parti temsilcileri, avukatlar ile içlerinde Alman Devlet Yayın Kuruluşu olan ARD temsilcilerinin de bulunduğu, yabancı gazetecileri içeri almadı. Mahkeme, duruşmada yabancı heyetlerin içeri alınması talebini “güvenlik problemi olacağı” gerekçesiyle reddetti. Alman parlamenter Hakan Taş’ın gözlemci sıfatıyla duruşmayı izleme talebini reddeden Mahkeme, Taş’ın davayı izleyici sıfatıyla takip etmesine izin verdi.

Savcı tutukluluğun devamını istedi

İddianamede belirtilen eylemlerle ilgili olarak yapılan konuşmalar sonrası herhangi bir şiddet eyleminin meydana gelip gelmediğinin emniyet müdürlüklerinden sorulmasını isteyen Cumhuriyet savcısı, Demirtaş’ın suçlandığı “silahlı terör örgütü yöneticiliği”ne” ilişkin somut ve kuvvetli suç şüphesi olduğu iddiasıyla tutukluluk halinin devamını talep etti.

Avukat  Mahsuni Karaman, savcının şiddet ifadesine karşı olduklarını belirterek, “Demirtaş hakkındaki 31 fezleke sadece konuşmaları içermektedir. Orada da şiddet yoktur” dedi. Duruşmayı “tarihi bir an” olarak nitelendiren Karaman, bu yargılamanın Erdoğan’ın yasamaya verdiği emirle başladığını söyledi.

SEGBİS ile yargılamayı eleştiren Karaman, “Bu davada 43 klasör evrak var. İddianame 501 sayfa. Böyle bir durumda SEGBİS’te ısrar edilmesi hukuki değil ayıptır. Bu kadar çok dosya, SEGBİS odasına sığmaz ve orada savunma yapmak imkansızdır” diye konuştu. Karaman, mahkemenin yargılamayı adliyeden Sincan’a almasına ilişkin kararının olmadığını, buna ilişkin avukatlara bir tebligat yapılmamasını “ciddiyetsizlik” olarak nitelendirdi. Mahkeme Başkanı Murat İlhan, “Ciddiyetsizliği kabul etmiyoruz. Komisyon kararı ile duruşma buraya alındı” karşılığını verdi. Avukat Karaman, komisyonun böyle bir karar alma yetkisinin olmadığını vurguladı. Başkan İlhan, “O ayrı mesele. İtiraz hakkınız var” dedi.

Siyasi öç  davası

Avukat Ercan Kanar, çözüm sürecinin bitmesi ve “Erdoğan’ı başkan yapmayacağız” sözlerinden sonra, Demirtaş hakkında fezlekeler düzenlendiğini ve “siyasi öç almak” amacıyla dava açıldığını söyledi. Kanar, siyasi faktörün girdiği davalarda hukuk devleti ilkesinin ortadan kalkacağını ve hukukun öleceğini kaydetti. Avukat Ayhan Erdoğan, “Müvekilimiz, 13 ay 3 gündür tutuklu. İfade vermeye gitmediği gerekçesiyle tutukluluk halinin devamına karar verildi. Demirtaş bugün savunma yapmak için mahkemeye gelmek istiyorum diyor. Ancak davaya getirilmiyor” diye konuştu.

 

(DW Türkçe)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.