DünyaGünün ManşetiManşet

Trump’tan tehlikeli Kudüs hamlesi

0

ABD Başkanı Donald Trump dün bütün dünyanın korkarak beklediği adımı attı ve Kudüs’ü İsrail Devletinin başkenti olarak tanıdığını ve ABD Büyükelçiliğinin Kudüs’e taşınacağını açıkladı. Washington yönetiminin iki devletli çözüme verdiği destekten vazgeçmediği dikkat çekerken bütün dünyada tepkiler büyüyor.

İsrail Devleti 1948’de kurulurken yeni Devleti başkenti Tel Aviv olarak ilan edildi. 1980’de Kudüs İsrail Devleti tarafından ‘bölünmez başkent’ ilân edildi ve bütün ülkeler büyükelçiliklerini oraya taşımaya çağrıldı. Bu karara hiç bir devlet uymazken 1995’te ABD Kongresi bu davete icabet edeceğine dair bir karar çıkardı. 1995’te alınan bu karara rağmen geçen dönemde Clinton, Bush ve Obama yönetimleri kararın uygulanmasını sürekli olarak erteledi.

Trump’ın Büyükelçiliğin ne zaman taşınacağına dair takvim vermediği açıklama İsrail tarafından sevinçle karşılanırken Filistin başta olmak üzere İslam dünyasını teşkil eden ülkelerde büyük bir tepki ile karşılandı.

Trump’ın kararını ilan etmesiyle Müslüman dünyasının en önemli 3. mabedi sayılan Mescid-i Aksa’nın ışıklar söndürüldü. Görgü tanıkları Hazreti İsa’nın doğduğuna inanılan Filistin bölgesindeki Beytüllahim kentindeki Batı Şeria’daki Mehd Kilisesi meydanındaki Noel ağacının ışıklarının da söndürüldüğünü aktardılar.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Trump’ın kararıyla Ortadoğu barış aracısı olarak güvenini yerle bir ettiğini söyledi. Televizyondan yayınlanan konuşmasında Abbas, “Bu son derece karmaşık çatışmayı daha da zorlu hale getirecektir. Bu kararı tanımıyoruz, kınıyoruz, reddediyoruz” dedi.

‘ABD cehennemin kapılarını açtı” diye tepki gösteren Hamas, cuma gününü “Öfke Cuması” ilan ederek tüm Filistinlilere “Kudüs’e destek” için toplanma çağrısında bulundu.

Cuma günü tüm dünyada ABD ve İsrail karşıtı protesto gösterilerini yapılması bekleniyor.

Türkiye de karara sert tepki göstererek kararı yok hükmünde saydıklarını açıkladılar. TBMM’de uzun bir aradan sonra HDP’nin de aralarında bulunduğu parti gruplarınca ortak açıklama yapılarak karar kınandı.

Karara dünya çapında tepkiler de gecikmedi

– Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres: “Kudüs meselesi İsrailliler ve Filistinliler arasındaki doğrudan görüşmelerle çözülmeli. İki devletli çözüm dışında bir alternatif yok. Bir B planı yok.”

– Papa: “Korunmuş kimliğiyle kutsal topraklar, Ortadoğu ve dünyanın bütünü yararına bilgeliğin ve ihtiyatın hakim olması için Tanrı’ya dua ediyorum

– Avrupa Birliği: “Ciddi kaygılarımız var. Bölgedeki barış ihtimalleri üzerinde etkileri olacaktır.”

– Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron: “Fransa’nın onaylamadığı üzücü bir karar. Bu, uluslararası hukuk ve BM Güvenlik Konseyi kararlarına da aykırı.”

– İngiltere Başbakanı Theresa May: “Barış sürecine katkı sağlamayacağını düşünüyoruz. Hemfikir değiliz.”

Ajanslar – Yeşil Gazete

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.