Günün ManşetiHayvan HaklarıManşet

Erzincan Sulh Ceza Mahkemesi’nden AYM’ye hayvan hakları başvurusu

0

Erzincan’da bir askerin işkenceyle sokak kedisini öldürmesinin ardından, Erzincan Sulh Ceza Mahkemesi, Türk Ceza Kanunu’nda hayvan haklarını kapsayan ilgili maddenin ‘sahipsiz hayvanlar’ için de uygulanması için Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvurdu.

Erzincan’da bir erin, orduevi nizamiyesinde yakaladığı bir kediye tekme ve yumruk atarak işkence ettiği görüntülerin ortaya çıkması sonrası er gözaltına alındı ve hakkında idari işlem başlatıldı. Erzincan Valiliği tarafından yapılan basın açıklamasında, askere 2 bin 252 lira para cezası verildiği belirtildi.

BBC Türkçe’den Fundanur Öztürk’ün haberine göre para cezasının ardından Erzincan Sulh Ceza Mahkemesi de hayvana yönelik suçlarla ilgili olarak TCK 151/2 düzenlemesinin sadece ‘sahipli’ hayvanları kapsadığı, mevzuatın yetersiz olduğu ve dolayısıyla sahipsiz hayvanların da hukuken korunma altına alınması talebiyle Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu.

Mahkeme, ‘sahipli’ kelimesinin anayasaya aykırılığı hususunda anayasa mahkemesine itiraz başvurusunda bulunarak TCK 151/2 düzenlemesinden ‘sahipli’ ifadesinin çıkarılmasını talep etti.

Böylece Türkiye’de ilk defa bir yerel mahkeme, sahipsiz sokak hayvanlarının da hukuki koruma altına alınması talebiyle Anayasa Mahkemesi’ne başvurmuş oldu.

Konuyla ilgili Empati Platformu Başkanı Barış Şengün, öncelilkle Türkiye’de hayvanlara yönelik şiddetin sık sık yaşandığının altını çiziyor.

Şengün, yerel mahkemenin bu başvurusunu, hukukun sahipsiz hayvanları korumakta yetersiz kaldığının açık bir ifadesi olarak yorumluyarak, “Yerel mahkemenin Anayasa Mahkemesi’ne başvurarak ‘sahipli hayvan’ ifadesinin kaldırılmasını istemesi bizim için şu açıdan önemli: Hukuk bu tür vakalarda yasal olarak elinin kolunu bağlı olduğunu açıkça ifade ediyor. Ve onaylanırsa, sahipli sahipsiz fark etmeden tüm hayvanlar ceza yasasında bulunan mala zarar verme maddesine dahil olacak.” şeklinde konuştu.

Şengün’e göre, hayvanlara şiddet vakalarında ilgili kanunun ertelemesiz hapis cezası içerecek şekilde revize edilmesi, en az ‘sahipli’ ifadesinin kaldırılması kadar önemli.

 

(BBC Türkçe)

You may also like

Comments

Comments are closed.