Hafta SonuManşetTarım-Gıda

Agroekoloji için yerel ortaklıklar dayanışma ağı Ankara buluşmasının sonuç raporu yayınlandı

0

5-8 Ekim 2017 tarihleri arasında, Ankara merkezi ve kırsalında, Akdeniz Topluluk Destekli Tarım Ağı’nın da dahil olduğu “Ankara Öğrenme Yolculuğu” etkinliğinin sonuç raporu Ceyhan Temürcü tarafından yayınlandı.

Uluslararası organizasyonu URGENCI (Uluslararası Topluluk Destekli Tarım Ağı) ve Terre & Humanisme (Toprak ve Humanizm) Derneği’nin işbirliğiyle, yerel organizasyonu ise Doğal Besin, Bilinçli Beslenme grubu (DBB), Tahtacıörencik Doğal Yaşam Kolektifi’nin (TADYA) ev sahipliğiyle gerçekleştirilen etkinlik URGENCI’nin Dünya Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ile yaptığı bir mutabakat anlaşması çerçevesinde 2017 için planlanmış olan ve FAO tarafından desteklenen iki uluslararası Öğrenme Yolculuğu’nun birincisi olarak gerçekleşti.

Programa, uluslararası düzeyde URGENCI ve Terre & Humanisme birlikteliğiyle kurulmakta olan Akdeniz TDT Ağı’nı temsilen yurtdışından 11 konuk, URGENCI’den Jocelyn Parrot, Terre et Humanisme’den Mickael Beji, Cezayir’den Meriem Sator (Le Collectif TORBA ve AMAP Cezayir), Lübnan’dan Rita Khawand (Soils Permaculture Association Lebanon), Fas’tan Annie Mellouki, Touriya Atarhouch ve Najib Bendahman (RIAM: The Network of Agroecological Initiatives in Morocco, ayrıca Swani Tiqa bostanları ve TDT grupları), Yunanistan’dan Jenny Gkiougki (AgroEcoPolis Hellas, Neighbourhoods in Action, Permaculture Caravan), Bosna-Hersek’ten Miodrag Dakić (Permakültür, topluluk oluşturma, ekolojik savunuculuk), İtalya’dan Roberto Bossi (The Italian Network of Solidarity Economy, Solidarity Economy of District of Brianza), Fransa’dan Denis Carel (Marsilya’da peynir üreticisi, Çiftçi Sendikası aktivisti ve Fransa’nın TDT modeli olan AMAP’ın öncülerinden biri) katıldı.

Ankara Öğrenme Yolculuğu’nun yerel düzeydeki katılımcıları ise Ankara’dan yerel inisiyatifler (DBB, TADYA, Güneşköy, Çiğdemim Derneği, ODTÜ Bostanı, Ekoloji Kolektifi, Slowfood Ankara, Çankaya Belediyesi Kent ve Tarım Birimi, vd.), Ankara dışından TDT/YDA temsilcileri (Slowfood Bodrum, Çevre ve Arı Koruma Derneği/Muğla, Doğa Okulu/İzmir, Gediz Ekoloji Topluluğu/İzmir, İzmir Doğa ve İnsan Dostu Gıda Grubu, Yüryüzü Derneği TDT grupları/İstanbul, Şile Belediyesi Yeryüzü Pazarı/İstanbul, BÜKOOP/İstanbul, vd.), DBB üreticilerinden Elbademi Çiftliği (Antalya), Güneşköy (Ankara), Oğuzhan Çiftliği (Yozgat), Nimfeon Zeytinliği (İzmir), TADYA’dan Kır Çocukları, Yunus’un Doğal Yumurta Çiftliği ve Duran Ailesi Çifliği (Ankara), Bayramiç Yeniköy (Çanakkale), Dr. Tomil Meyvecilik (Zonguldak), Nusratlı Köyü Üreticileri (Çanakkale), Suyugüzel Çiftliği (Ankara), Tanal Çiftliği (Antalya), Ulupınar Çevre Koruma Geliştirme ve İşletme Kooperatifi (Antalya) ve Pir Ailesi Çifliği’ni (Muğla) temsilen 13 üretici, ayrıca DBB türeticileri ve DBB’ye dahil olmayan çok sayıda üretici oldu.

5 Ekim Perşembe günü DBB ağından ve diğer şehirlerdeki yerel dayanışma ağlarından 35 kişinin katılımıyla, Ankara şehir merkezindeki mahalle ve topluluk bostanlarına ziyaretler ile başlayan etkinlik ODTÜ Bostanı ziyareti ve bostan gönüllüleri tarafından gerçekleştirilen sözlü sunum ile devam etti. İlk gün Çiğdemim Derneği Mahalle Bostanı ziyareti ve Çayyolu Semt Bostanı’nda yapılmış olan kavram haritası çalışmalarının grupları sunumları ile tamamlandı.

İkinci gün ise Güdül İlçesine bağlı Tahtacıörencik Köyü’ne gün boyu süren bir ziyaret gerçekleşti. 7 Ekim Cumartesi Ankara Maltepe’de, Yılmaz Güney Sahnesi’nde, öğleden önce “Agroekoloji için Yerel Dayanışma
Ağları Buluşması”, öğleden sonra ise poster sunumları ve DBB Yönelim Toplantısı yapıldı. Buluşmanın son gününde ise Güneşköy ziyareti ve eğitim müfredatı için kolektif çalışması ile tamamlandı.

Ceyhan Temürcü tarafından hazırlanan 9 sayfalık “Ankara Öğrenme Yolculuğu” sonuç ve özet raporuna buradan ulaşabilirsiniz.

Ankara’dan davet var: Agroekoloji İçin Yerel Dayanışma Ağları ve DBB Buluşması

 

(Yeşil Gazete)

More in Hafta Sonu

You may also like

Comments

Comments are closed.