ManşetTarım-Gıda

Afrika gençliğinin tarımı canlandırmada yeni trendi: İklim uyumlu dijital teknoloji kullanımı

0

Climate Change News‘de Mantoe Phakathi imzası ile yayınlanan haberi Yeşil Gazete gönüllü çevirmeni Nilüfer Ağaç’ın çevirisi ile paylaşıyoruz

***

Bonn’da yapılan iklim konuşmalarının kenar hatları ile belirtildiği üzere mobil uygulamalar ve çevrim içi  forumları genç Afrikalıların  değişen hava koşullarının ortasında çiftçilik üzerinden bir hayat kurmalarını sağlıyor.

Afrika tarım arazilerinin sadece %6 sı sulanabilmekte ve iklim değişimi ile yağış miktarı daha da değişkenlik gösteriyor.

Afikalı Bonn iklim zirvesi katılımcılarının genç insanları çiftçilik ile ilgilenmeleri ve göçün engellenmesi için dijital araçları kullanması konusunda desteklediği Almanya Bonn’daki iklim konuşmalarının bir başka konusu idi.

10 genç insan içinden 7’sinin günlük 3,10 dolardan az kazandığı alt Sahra Afrikasında genç işsizlik ortalaması 10.8%lerde. Kuraklık ve sel gibi iklim değişiminin etkileri  çiftçiler için idare etmeyi daha da güçleştiriyor ve yüksek sayıda insanın Avrupa’da daha iyi fırsatlar arayışı için riskli bir yolculuğa çıkmasına sebep oluyor.

Bu meydan okumaya yanıt olarak , İklim Akıllı Tarım Gençlik İletişim Ağı (CSAYN) dijital ve konvansiyonel anlamda iklim akıllı tarım üzerine bilgilerini paylaşmak adına genç insanları biraraya getiriyor.

CSAYN Kenya’dan Amanda Namayi’ye göre internet genç insanlara  sürdürülebilir tarımı desteklemek adına 28 ülkeyi kapsayacak şekilde ittifaklar sağladı. Namani, ”Bu girişim Afrikada başladı , ancak şimdi dünyanın diğer bölgelerine de yayılmaktadır.” diyor.

”Gençlik sosyal medya ile daha ilgili, onlar  çiftçiliği de kapsayan araçlar olan teknolojinin içindeler ” diye belirtiyor Kenya ‘da bir araştırmacı olan Catherine Mwangi.

Bu ne  ve ne zaman ekim yapacaklarına karar vermelerinde yardımcı olacak hava modellerini  kurgulayarak çiftçiye bilgi verecek mobil uygulamaların tasarlanmasını kapsamakta.

Genç insanlar, deneyimlerini paylaşmak ve birbirlerini eğitmek adına çevrimiçi forumlar kullanmaktalar, diyor Mwangi ve ekliyor ” Gençliği tarım ile tanıştırdığımız yöntem üzerine tekrar düşünmeye ihtiyacımız var …Çevrimiçi forumlar ; gençliğin yüzyüze kaldığı sorunlar ve çözümler üzerine bize bir bakış açısı kazandırdı.”

Afrikalı gençliğin tarım üzerine karşılaştığı başka bir problem de ise arazi hakları. Afrika Birleşmiş Komisyonu (AUC) iklim değişimi ve tarım danışmanı Ayalneh Bogale’e göre bu sorun Afrika ülkelerindeki arazi kullanım hakkı sistemindeki karmaşadan kaynaklanmakta.

 

Haberin İngilizce Orjinali

Muhabir: Mantoe Phakathi

Yeşil Gazete için çeviren: Nilüfer Ağaç

 

(Yeşil Gazete, Climate Change News)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.