Bilim-TeknolojiManşet

Kaçak avlanma ve orman yangınları drone teknolojisiyle önlenmeye çalışılıyor

0

Drone teknolojileri geliştiğinden beri, askeri amaçlardan sinemacılık, gazetecilik ve gözetleme dahil bir çok dalda kullanıldı. Dronelar şimdi de çevre koruma amaçlı kullanılıyor. Yeni teknolojik uzaktan kumandalı insansız hava araçları şimdi de orman yangınları ve tehlike altındaki fillerin korunması için kullanılıyor.

Droneların orman yangınlarında uçak ve helikopterlere göre çok daha fazla avantajı olduğu keşfedildi. Öncelikle yangın araştırması yapan ve yangın yavaşlatıcı salan uçaklar zorlu koşullarda her zaman uçamıyorlar. Üstelik büyük yangınlar mürettebatın can  güvenliği için tehlike de arz ediyor. Öte yandan dronelar yangının yerini tespit etmek, kontrol altına almak ve söndürmekte çok daha etkililer. Bu küçük hava araçları itfaiyecilere yangına kuşbakışı bakma şansı tanıyarak nerelerde tahliyeye ihtiyaç olduğunu ve ekiplerin nerelere yönlendirilmesi gerektiği konusunda karar vermelerini sağlayabiliyorlar.

Dronelar kaçak avcıları izliyor

Afrika’da filler uzun süredir kaçak avcıların tehdidi altında. Bu yüzden Güney Afrika, Zimbabve ve, Malavi ve Botsvana’da şimdiden dronelar uçmaya başlamış durumda. Güney Afrikalı UAV Drone Solutions (UDS) şirketi tarafından üretilen dronelar milli parklar üzerinde gözetleme yaprak çektiği görüntülerle 24 km uzaklıktaki ekipleri uyarabiliyor. Bu ekipler de yerel polis ve park muhafızlarına haber verebiliyor. Henüz drone görüntüleri delil olarak kullanılarak kaçak avcılara bir suçlama yapılamadı ama gene de hem fillerin hem de gergedanların korunmasında bir caydırıcılık unsuru olabildi. UDS kurucusu Otto Werdmuller Von Elgg, bir drone ekibini sahada tutmanın maliyetinin ayda 20 bin dolar olduğunu ama bu maliyetin giderek düştüğünü söylüyor. Otto Werdmuller Von Elgg, kumandalı hava araçlarının işe yaramayacağını söyleyenlerin olduğunu ama özellikle gece saatleri için en geçerli çözümüm de dronelar olduğunu söylüyor.

 

(Duvar)

You may also like

Comments

Comments are closed.