Günün ManşetiManşetUlaşım

Bisikletli Kadın İnisiyatifi’nden Seçil Zor ile Mersin’de bisikletli bir Pazar

0
Bisikletli Kadın İnisiyatifi'nden Seçil Zor ilk kez geldiğini belirttiği Mersin'i pedallarken

Bisikletli Kadın İnisiyatifi‘nden Seçil Zor, 26 Kasım Pazar günü aynı inisiyatiften Özlem Özgür Arıkan‘ın daveti ile Mersin’de gün boyu süren bir bisiklet ve pedallama etkinliği gerçekleştirdi.

Bisikletli Kadın İnisiyatifi’nden Seçil Zor ilk kez geldiğini belirttiği Mersin’i pedallarken

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (YeşilSol) Mersin’in desteği ile düzenlenen etkinliğin Bizim Yer Restaurant‘ta kahvaltı ile start verilen aşamasına Yeşil Gazete olarak dahil olduk. Hem Seçil Zor, hem de Özlem Özgür Arıkan ile bisiklet ile tanışma ve sonrasındaki bisikleti kendi hayatlarının odağına dahil etme süreçlerini konuştuk.

Buluşmayı Yeşil Gazete’ye Seçil Zor ile Özlem Özgür Arıkan (ayakta) anlattı

Bisikletle Haziran 2017’de Bisikletli Kadın İnisiyatifi facebook sayfasında rastladığı Seçil Zor’un Yunanistan’ı bisikletle turlama yazısı sonraso tanıştığını ve yazıyı okuduktan hemen sonra bisiklet edindiğini ifade eden Arıkan, böyle bir buluşmayı aklından geçirince YeşilSol Mersin’deki arkadaşlarıyla irtibata geçtiğini belirtti.

Seçil Zor’un hikayesi ise Özlem Özgür Arıkan’ın bisikletle tanışma hikayesi ile nerdeyse tamamı ile aynı. Seçil Zor’un bisikletle buluşması ise bir başka bisikletli kadın Hülya Koç’un bisikletle Güney Amerika turunu okuduktan sonra başlamış. Hem Zor hem de Arıkan, senin şimdi yapacağın haber de umarız başka başka kadınların bisikletle tanışmasına vesile olur dilekleri ile bitiriyorlar görüşmeyi.

Kültürhane’de bisiklet sohbeti

Kahvaltının ardından bisiklet ile Mersin turu atıldı, 14:00’de ise Kültürhane’de “Bisikletli Pazar sohbeti”nde kendi bisiklet hikayesini Mersinliler ile paylaştı Seçil.

Bisikletli bir Pazar

Özlem Özgür Arıkan’dan Yeşil Gazete’ye “Bisikletli bir Pazar”ı da aktarmasını rica etmiştik. İşte Arıkan’ın anlatımı ile “Seçil Zor ile bisikletli bir Pazar”

“Bisikletli kadın inisiyatifi üyesi Seçil Zor’un katılımıyla 26 Kasım Pazar günü gerçekleştirilen , Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi’nin “Bisikletli bir Pazar” etkinliği, bisikletli yaşamın dönüştürücülüğüne vurgu yapmak üzere planlanmış bir organizasyondu.

Yaşları 7 ila 70 arasında değişen katılımcıların, kahvaltı sonrası kimi kendi bisikleti ile kimi kiralık bisikletler ile sahil turu gerçekleştirdi, iki saat süren tur sonrası Kültürhane’de bir araya gelerek, bisikletin hayatımızda, özellikle de kadınların hayatlarında neleri değiştirebildiğini, Seçil Zor’un özelinde izleme ve dinleme fırsatı bulduk.

Etkinliği planlarken, ilk hareket noktamız, plaza çalışanı genç bir kadının, bahanalerin arkasına sığınmadan tek başına bisikletle yapabildiklerinin, aslında ne kadar geniş bir etki alanına sahip olduğunu düşünmemizdi.

Bisikletli ulaşımın, çevre üzerine olumlu etkileri hepimizin bildiği bir gerçek; lakin bu iki tekerin insanları nasıl bir hızla dönüştürdüğünü, özellikle bisiklet süren kadınların kendileriyle beraber çocukları, komşularını, iş arkadaşlarını ve onları görmekte olan toplumu da dönüştürdüklerini tahmin edemiyoruz birçoğumuz.

Kahvaltı sırasında etkinliği organize eden YeşilSol Mersin eş başkanı Osman Yılmaz (sol karşıda, takım elbilseli) da bir konuşma yaparken, Süslü Kadınlar Bisiklet Turu Mersin organizatörü Ebru Petek Budur (pembe kazaklı) da Seçil ve Özlem ile röportajımız sırasında fotoğraflarımızı çekti

Bu açıdan, etkinliğimizin temel hedefimiz olan kişilerde farkındalık yaratma hedefine ulaştığını ve katılımcılara güzel bir gün yaşattığına inanıyoruz.

Seçil’in de dediği gibi, eleştirerek değil çözüm üreterek bir sonuca varacağımıza inanıyor ve değişimi önce kendimizden başlattığımızda, hedefe ulaşmanın, daha kolay değil, ama mümkün olduğunu düşünüyoruz.

Planlamamış olsak da, etkinliğimizin, partimizin 5. Yaşına denk gelmesi ve parti dostlarını güzel bir günde bir araya getirmiş olması da ayrı bir katkısı oldu.

Sürdürülebilir yaşama duyduğumuz ihtiyaç, bugün artık bir tercih değil zorunluluk. Bir o kadar, insan doğasına uygun ve tatmin edici. Elimizden geldiğince, bu sese kulak vermek ve kendimiz için bir adım atmaktan geri durmamak lazım.”

 

Haber: Alper Tolga Akkuş

(Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.