Günün ManşetiHaber HattıManşetSivil Toplum

Türkiye’de bir ilk: Ekolojik Haklar Merkezi açıldı

0

Çevre mücadelesi konusunda vatandaşların sorularına cevap verecek bir platform hayata geçti. Türkiye’de bir ilk olan ve Ekoloji Kolektifi öncülüğünde bir araya gelen yaşam savunucularının desteğiyle kurulan Ekolojik Haklar Merkezi, ekolojik temelli sorunların ortaya çıkmadan önce vatandaşların hangi haklara sahip olduğunu öğrenmelerine, doğru bilgiye nasıl ulaşabileceklerine ve sorunlarıyla ilgili nerelere başvurabileceklerine dair destek vermeyi amaçlıyor.

Ekoloji temelli sorunlara çözüm arayan çevre örgütlerinin ve hayvan hakları örgütleri gibi oluşumların da desteğiyle Türkiye’nin herhangi bir şehrinde yaşanan vatandaşlar, sorunlarına ya da merak ettikleri sorulara www.ekolojikhaklar.org adresinden faaliyetini yürüten merkezdeki online destek hattı ve sesli mesajlarla cevap bulacak.

Sistem nasıl işliyor?         

Vatandaşlar ister 0850 885 13 56 numaralı telefonu arayarak, ister mesaj kutusuna not bırakarak ya da yardım masası ve canlı destek panelini kullanarak sorularını ya da sorunlarını paylaşabiliyorlar.

Kişi telefonla aradığında “Ekolojik Haklar Merkezi’ne hoş geldiniz” mesajıyla karşılanıyor. Kişisel ve iletişim bilgilerinin girilmesi isteniyor ve sorunun içeriğine göre en kısa sürede yazılı olarak başvurana dönüş yapılıyor.

Vault Karaköy’de avukat Cömert Uygar Erdem ve araştırmacı-gazeteci Doğu Eroğlu’nun sunumuyla yapılan Ekolojik Haklar Merkezi’nin tanıtımı, Türkiye’nin farklı şehirlerinden doğa hakları savunucularını, basın mensuplarını ve ekoloji mücadelesinde avukatlık yapanları bir araya getirdi.

Yardım Hattı’nın nasıl işlediğinin anlatıldığı bir video gösterisinin ardından tüm katılımcılardan merkezin işlevselliğinin güçlendirilmesi ve sürekliliğini koruyabilmesi adına bir tartışma platformu yaratılarak fikirleri alındı.

Türkiye’nin herhangi bir yerinden arama yapan vatandaş aradığı içeriğe ulaşma şansı bulacak

Yeşil Gazete’nin sorularını yanıtlayan Ekolojik Haklar Merkezi Proje Koordinatörü Arif Cem Gündoğan, “Bu işin arkasında 4 kişilik kemik bir kadro  var. İş bu ekiple de bitmiyor. Gelen soruların yanıtlanabilmesi için Ekoloji Kolektifi Derneği’ne yıllardır gönüllü olarak katkı veren avukatlar ve hukuk uzmanları var. Onları da kattığımızda 30 kişilik bir ekibe ulaşıyoruz” dedi

İşin bununla da sınırlı kalmayacağını sözlerine ekleyen Erdem, “Türkiye’nin ihtiyaçlarına cevap vereceksek gönüllü sayısının da artması gerekiyor. Bir anlamda yıllardır yapılmakta olanı bu merkezle sistematik bir hale getirmiş oluyoruz. Yayılışımız çevre örgütleri, hayvan hakları örgütleri, politik ekoloji çalışan örgütlerin desteğiyle olacak. Mecralarında kendi kitleleriyle bu merkezi duyurmalarını, kendilerinin karşılaştıkları sorunları da bu web sitesine yüklemelerini rica ediyoruz. İçerik zenginleştikçe, Türkiye’nin herhangi bir yerinden arama yapan vatandaş aradığı içeriğe ulaşma şansı bulacak. Bu içeriği hep beraber geliştirmek için herkese çağrıda bulunuyoruz.” şeklinde konuştu.

Bu merkez hukuki danışmanlık vermiyor

Yeşil Gazete’nin gönüllü çeviri editörü ve Ekolojik Haklar Merkezi’nde Proje Asistanlığı görevini üstlenen Sıla Özkavaf ise Şubat ayından bu yana yürüttükleri çalışmaları şu sözlerle anlattı:

“Bu fikrin tohumunun atılması belki bir 10 yıllık sürece yayılıyor. Ekoloji Kolektifi Derneği şimdiye kadar pek çok çevre mücadelesinde vatandaşlara hukuki destek verdi, yol gösterdi, farkındalık yarattı. Fakat karşılaşılan sorunlardan bir tanesi hukuk danışmanlığı desteği verilerek belli bir yere gelinmesiydi.

Web sitemizde yazdığı gibi bu merkez hukuki danışmanlık vermiyor. Sadece verilen çevre mücadelelerinde hangi yöntemlerin izlenebileceği, hangi kamu kurumlarından bilgi alınabileceği, nerelere dilekçe yazılabileceği, katılım haklarının nasıl kullanılabileceği konusunda bilgi verilmesi üzerine kurulan bir yapı. Yaklaşık on aydır proje, bütçelendirme ve insan kaynağı üzerine çalışıyoruz. Bu süre istişareler ve toplantılarla geçti ve nihayet bir beta sürümünü çıkardık. Deneme aşamasında ve umarız ki istediğimiz şekilde evrilir ve bunu sürdürebiliriz.

Ayrıca Türkiye’de böyle bir proje ilk kez yapılıyor. İnternetten araştırabildiğimiz kadarıyla başka bir örneğini bulamadık. Güney Afrika’da sadece hukuk desteği veren “Centre for Environment” var ama bizimkinin bir örneğine rastlayamadık. Birisi görüp de böyle bir şey var derse biz de öğrenmekten mutlu oluruz.”

3 gün içinde cevap veriyoruz

Canlı destek noktasında vatandaşların sorularını alacak olan Ekolojik Haklar Merkezi Hukuk Danışmanı Ülkü Şahin ise call center mantığını şu şekilde kurduklarını anlattı.

“Kişi ilgili telefonu aradığında öncelikle Ekolojik Haklar Merkezi’nin bir tanıtımıyla karşılaşacak. Daha sonra ses kaydı alınacak. Bu ses kaydına bir başvuru numarası yönlendirilecek. Daha sonra başvuranın verdiği iletişim bilgileri üzerinden yazılı bir dönüş yapacağız. Sorunun içeriğine göre ortalama cevap süresi 3 gün olacak. Tüm başvuranların kişisel bilgileri de korunacak.”

Web sitesinde ayrıca blog kısmı da bulunuyor. Ekoloji mücadelelerindeki hukuki süreçlerle ilgili dokümanların da kullanıcılarla paylaşıldığı Ekolojik Haklar Merkezi web sitesinde farklı yerli kaynakların da paylaşılması öngörülüyor.

Yeşil Gazete ekibi de Ekolojik Haklar Merkezi’nin etkinliğindeydi

 

Haber: Merve Damcı

(Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.