İklim KriziManşet

Fiji’den tüm dünyaya iklim mesajı: Fosilsiz bir dünya inşa edebiliriz

0

Fiji’nin başkanlığındaki 23. Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi Taraflar Toplantısı (COP 23) Almanya’nın Bonn şehrinde 17 Kasım Cuma günü sona erdi. İklim ise halen olanca hızı ile değişmeye, gezegen de geri dönüşsüz bir uçuruma doğru yuvarlanmaya devam ediyor.

COP 23 başkanı Fiji’den, yani iklim değişikliğini ilk ve en sert şekilde yaşayan bölgelerden Pasifik adalarından Bonn’a iştirak eden 350.org aktivisti Fenton Lutunatabua‘nın tüm dünyaya bir mesajı var.

Fenton, Pasifik İklim Savaşçıları ile beraber Almanya’nın Bonn kentinde düzenlenen COP23 BM iklim görüşmelerindeydi. Siz de Türkiye’de bu değişimin bir parçası olmak istiyor iseniz Haydi Fosilsiz Bir Geleceğe olarak çevirebileceğimiz gofossilfree.org üzerinden hareketin yereldeki bir parçası olabilirsiniz.

Aradan çekiliyor ve sizi Fenton’un iklim değişikliği tehdidine karşı size iletmek istedikleri ile sizi başbaşa bırakıyoruz:

“Fosilsiz bir dünya inşa edebiliriz

Bula (Bula, Fiji dilinde “Merhaba” anlamına geliyor)

Bu sene gerçekleşen BM İklim Görüşmelerinde bol miktarda gözü pek iklim liderliği örneği göze çarptı. Ama liderlik, siyasetteki büyük isimlerden değil, iklim krizinden en çok etkilenen topluluklardan ve yerel liderlerden geldi.

Pasifik İklim Savaşçıları olarak bizler, Almanya’daki topluluklarla dayanışma içerisinde durduk. Bu topluluklar, kömür madenlerinde ön saflarda, yaratıcı taktikler ve kararlılıkla mücadele ediyorlar. Ayrıca, %100 yenilenebilir enerjiye geçiş sözü veren ve Donald Trump’ın fosil yakıt gündemine direnen şehir ve eyaletleri temsil eden Amerika gençliğinin yanında durduk. İklim adaleti çağrılarının sesini, iklim etkilerinin en şiddetli kısmıyla karşı karşıya olan Pasifik Adalıların liderliğini yükselttik.

Almanya’dan önümüzdeki sene için yenilenmiş bir umut ve iyimserlik hissiyle ayrılıyoruz: 2018’de, hep beraber, Fosilsiz bir dünya için küresel ölçekte dev bir yerel eylem dalgasını başlatma umuduyla.

Fosil yakıtların yerin dibinde bırakılması çağrımızın, burada Bonn’da dünya liderleri ve dünyanın her köşesinden, sizin gibi, yerel eylemde bulunma sözü vermiş insanlar tarafından, açık ve net bir şekilde duyulduğundan eminiz.

Fenton Lutunatabua

Hızla değişen iklimimiz, 2018 yılında gerçek çözümler için uğraşan büyük bir halk hareketinin varlığını gerektiren devasa bir sorun. Hükümetlerimizin cesur eylemlerde bulunması gerekiyor. Ancak birçoğu daha Paris Anlaşmasında verdiği sözü yerine getirmiyor. Şu anda, fosil yakıt projelerini durdurmak ve yenilenebilir enerjiye geçişi hızlandırmak amacıyla yerelde halk gücünü inşa etmek, kalıcı bir çözümü güvenceye almak için elimizdeki en iyi fırsat.

Pankartların birinde “İklim adaleti hayat kurtarır” diğerinde ise, “İklim değişikliği bir sağlık krizidir” yazıyor

Şu anda eve dönüyoruz. Ancak Pasifik İklim Savaşçıları olarak, ada topluluklarımızın yaklaşan iklim etkilerine karşı dayanıklılığını inşa etmek ve Fosilsiz bir dünya için ayağa kalkmaya devam etmek için her zamankinden daha güçlü hissediyoruz. Gerçekten başarılı olmak istiyorsak, hepinize ihtiyacımız var.

350 Pasifik’ten Fenton Lutunatabua”

 

(350.org)

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.