Doğa MücadelesiGünün ManşetiManşet

[Özel Haber] Canik’te orman katliamının önüne geçildi: Beton bloklar ağaçların kökünden söküldü

0

Samsun’da Canik Belediyesi‘nin Meşe Orman Park Projesi’ndeki ağaç ve orman katliamı haberimizin hemen ardından güzel haber geldi. Konuyu sosyal medya hesabından paylaştığı bilgi notu ile kendisinden öğrendikten sonra görüştüğümüz Samsun Çevre Platformu (SAMÇEP) dönem sözcüsü ve EMO (Elektrik Mühendisleri Odası) Samsun Şube Başkanı Mehmet Özdağ, “Beton blokları bugün belediye ekipleri gelip kırdılar ama yollar halen duruyor” şeklinde konuştu.

Bahsi geçen Meşe Orman Park alanının İstanbullular için Belgrad Ormanı ne demekse Samsunlular için de benzer konumda olduğunu ifade eden Özdağ, “Meşepark, Samsun’un içinde 92 dönümlük alanı ile bir nefes alma alanı. Şimdi ise ormanlık alanı proje adı altında yok etme girişimleri sürmekte” şeklinde konuştu.

Samsun Çevre Platformu (SAMÇEP) dönem sözcüsü ve EMO (Elektrik Mühendisleri Odası) Samsun Şube Başkanı Mehmet Özdağ

Ormanlık alanın Orman ve Su İşleri Bakanlığı’na ait olduğunu ama yakın dönemde Meşe Orman Park Projesi kapsamında Canik Belediyesi’ne devredildiğini öğrendiklerini belirten SAMÇEP dönem sözcüsü Mehmet Özdağ, “Bu alanı mesire alanı adı altında orman hüviyetinden çıkarma gayreti var. Projede düğün salonları, çay bahçeleri, macera parkı gibi yerleşimler belirtilmiş. Dün sosyal medya hesabımda paylaştığım fotoğraflarda toprağı betonla mühürledikleri görülebiliyor.

SAMÇEP olarak olayı duyar duymaz müdahale ettik. Beton mikserinin çalışma yaptığı yer Orman İşletme Müdürlüğü’nün 200 metre yanında, görmemeleri mümkün değil. Hemen müdürlüğe gittik, Orman İşletme Müdürü ile görüşmek istedik, yardımcısı ile görüşebildik. “Nasıl müdahale etmezseniz?” dediğimizde yapılan iş yasal mı ona bakalım önce dediler. Bir de yapılan çalışmada dökülen betonun üzerine ahşap kaplıyorlar ki çokta görünür olmasın yapılan orman katliamı.

Bu gelişmeler üzerine durumu hemen ulusal basına servis ettim. Tanıdığım gazetecilerle paylaştım. Siz de Yeşil Gazete olarak yer verdiniz habere sağ olun. Sosyal medyanın gücü sayesinde bu tür çevre katliamlarına dur diyebiliyoruz. Bugün bölgeye gittiğimde beton blokların kırıldığını gördüm ama yollar yerli yerinde duruyordu. Onların da kaldırılması lazım. Bu işin bir yönü, bir de mali yönü var. Beton dökülmesi ve tekrar sökülmesinin maliyetini kim karşılayacak, vergisini veren bizlerden çıkmaması lazım bunun. Belediye ve projede %50 hisse ile yer alan Doğu Karadeniz Kalkınma Projesi (DOKAP) üzerinden bu tazmin edilmeli. Bu yapılanın bir cezası olmalı. SAMÇEP olarak biz bunun da takipçisi olacağız.” diyerek sözlerini noktaladı.

Yeşil Gazete olarak konunun takipçisi olmaya devam edeceğiz.

Meşe Ormanları’nda doğa katliamı: Beton işkencesi ağaçları ve toprağı mühürlüyor!

 

Haber: Alper Tolga Akkuş

(Yeşil Gazete)

 

You may also like

Comments

Comments are closed.