Kültür-SanatManşet

Umudu ararken karşılaşılan alternatif yaşam deneyimlerinden doğan belgesel: Başka

0

Mersin Üniversitesi Radyo, Televizyon ve Sinema bölümü mezunu Nesime Karateke‘nin belgeseli, “Başka“nın festival yolculuğu devam ediyor.

Bozcaada Uluslararası Ekolojik Belgesel Festivali’nin (BIFED) ardından film, Karateke’nin üniversite eğitimini tamamladığı Mersin’de de 2. Uluslararası Akdeniz Sanat Günleri Buluşması kapsamında gösterildi.

Karateke ile BIFED sırasında editör arkadaşlarım Güneş Dermenci ve Merve M. Damcı ile belgeselden yola çıkarak geniş kapsamlı bir söyleşi yapma imkanı bulmuştuk. “Başka”nın 16 Ağustos Perşembe akşamı İçel Sanat Kulübündeki gösterimini de fırsat bilerek o görüşmeyi sizlerle paylaşmak istedik.

***

Başka’nın BIFED‘deki gösteriminin ertesi günü Yayım Çay Bahçesi‘nde buluşuyoruz Nesime Karateke ile. Röportajı Çanakkale gönüllü muhabiri arkadaşımız Güneş Dermenci gerçekleştiriyor. Ben notları tutmakla görevliyim. Merve de fotoğraflarımızı çekme görevini üstleniyor.

Filmin alternatif yaşam deneyimleri üzerinden hikayeler aktardığını belirten Güneş, Nesime’nin bu konuya dair düşüncelerini sorarak başlıyor röportaja.

Güneş Dermenci ve Nesime Karateke (sağda)

2016 Temmuz’unda başlıyor hikaye. 15 Temmuz darbe teşebbüsünden hemen sonrası. O karamsar ruh halinde iken Birhanların haberi ile (Alakır Nehri’nde yaşayan Birhan ve Tuğba) yeniden karşılaştığını söylüyor Nesime ve ekliyor,

“Umudu yeniden aramak için ve daha çok kendim için yola çıktım aslında. Birhanlara gidince öğrendim ki başka yerler de varmış. İzmirdekileri Antakya’dan biliyordum. Daha sonra Çanakkale’de de ev yapanları öğrendim. Ev yapımı ve bu tarz hayatları aktarmaya karar verince ilk düşüncem Alakır üzerinden belgesel yapmaktı ama sonradan değişti bu fikrim. Amacım hem o mücadeleyi görünür kılma çabası hem de başka yaşam şekillerini öğrenmek idi. Başka bir dünya mümkün sloganı vardır ya hani. Bu sorunun cevabını, bunu mümkün kılanlar üzerinden aramak için çıktım aslında yola. Halen de arayışım devam ediyor aslında.”

Çekim sürecini ise şu şekilde özetliyor Nesime Karateke:

“Çekimlere ev yapımı sürecinde başladım. İlk olarak Çanakkale’ye ev yapım sürecine gittim otostop ile. Kameramı da yanıma alarak gittim. Oradaki insanların kamera açıkken benimle doğrudan iletişim kurmayla ilgili tereddütleri olduğunu farkettim. Kamera yokken daha samimi ve içten idiler. O nedenle kendimi ve kamerayı unutturmaya çalışıyordum başlarda. Kendimi de acaba doğru mu yapıyorum diye sorguladığım bir dönem oldu.

Başka’nın yönetmeni Nesime Karateke ile Bozcaada Yayım Çay Bahçesi’nde konuştuk

Belgesel sadece çekimden de ibaret olmuyor, kurguda yorum da katabiliyorsunuz. Ben de bunu düşündüm. Oradaki insanların bana aktardıkları samimi düşüncelerini kendi yorumumla çarpıtadabilirdimç Onların da bu düşünce ile kameraya mesafeli yaklaştıklarını anladım. Çekimlerin olduğu her yerde Çanakkale’de de, İzmir’de de bunu yaşadım hatta en fazla Alakır’da yaşarım diyordum ama hiç öyle olmadı.

“Başka”yı izleyenler neyle karşılaşacak?” diye soruyoruz Nesime’ye, “Kentten kıra göç eden insanların alternatif yaşam deneyimlerini aktarıyorum aslında ama belgesel daha çok umudun gerçekleşebileceğine ve hatta gerçekleştiğine dair bir sonuca götürüyor bizi” diye yanıtlıyor.

Yeşil Gazete Bozcaada ekibi toplu halde. Yanımızda da Alakır haberini yaptığımız İnci Bilgiç (en solda) ile Başka’nın yönetmeni Nesime Karateke var

Başka bir hayatın mümkün olduğunun belgesel kanıtı niteliğindeki “Başka”ya festivallerde rastlama ihtimaliniz halen var.

Belgesel şu ana kadar Ankara Film Festivali’nde, İnönü Üniversitesi Kısa Film Festivali’nde, Mersin’de Atıf Yılmaz Film Festivali’nde, Kayseri Altın Çınar Film Festivali’nde, Okan Üniversitesi Öğrenci Filmleri Kısa Film Yarışmasında, Documentarist İstanbul Belgesel Günleri’nde,  İzmir Kısa Film Festivali’nde, Bozcaada Uluslararası Ekolojik Belgesel Festivali’nde, Marmaris Kısa Film Festivali’nde ve son olarak 2. Uluslararası Akdeniz Sanat Günleri Buluşması’nda gösterildi.  

Nesime Karateke’nin filmografisi için kameraarkasi.org/

 

Haber: Alper Tolga Akkuş – Güneş Dermenci – Merve M. Damcı

(Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.