Kültür-SanatManşet

CAMMA Perşembe Konuşmaları Yapı Kredi Kültür Sanat’ta başladı

0

İstanbul Bilgi Üniversitesi Kültür Yönetimi Yüksek Lisans Programı’nın (CAMMA) geleneksel Perşembe Konuşmaları bu kez Yapı Kredi Kültür Sanat’a konuk oldu. Moderatörlüğünü Yapı Kredi Kültür Sanat (YKKS) Genel Müdürü Tülay Güngen’in üstlendiği bu haftaki etkinlikte, YKKS Genel Müdür Yardımcısı Veysel Uğurlu, YKKS Müze Müdürü Şennur Şentürk ve YKKS Danışmanı ve Editör Güven Turan konuşmacı olarak yer aldı.

Etkinlikte Yapı Kredi Kültür Sanat’ın kırk yılı aşan serüveninin yanı sıra bir kültür kurumunu yönetmenin ne anlama geldiği, hangi noktalarda diğer sektörlerdeki kurumların yönetiminden ayrıldığı tartışıldı.

İlk sergisinin “Türk resminde ortak bilinç” olduğunu söyleyen Yapı Kredi Kültür Sanat Genel Müdür Yardımcısı ve sergi sorumlusu Veysel Uğurlu, uzun süre bankaların sanat eserlerini nasıl aldığını araştırdığını ve kişiler yerine kurumların kalıcı oldukları esasıyla hareket ettiklerini ifade etti.

“Etem Ruhi Üngör çok yüksek bir sigorta bedeli istedi”

YKKS Müze Müdürü Şennur Şentürk ise, 1992 yılından bugüne kadar 58 tematik sergi açıldığını anlattı. Çalışma yaşamında unutamadığı iki olayı katılımcılarla paylaşan Şentürk, gramofon ve taş plak sergisi sayesinde plakların yeniden gündeme taşınmasını ve insanların unutulmuş plak dükkanlarına yönelmelerini sağladıklarından bahsetti. Bir diğer hikâye ise eski müzik aletleri biriktiren 2009’da hayatını kaybeden Etem Ruhi Üngör hakkındaydı. Şennur Şentürk, dünyanın en büyük bilimsel enstrüman koleksiyonuna sahip olan araştırmacı-yazar Üngör’ün sergilenmesi planlanan eserleri için çok yüksek bir sigorta bedeli istemesi nedeniyle planı iptal ettiklerini söyledi.

Her sayısı en az 2 baskı yapan Cogito dergisi dünyada bir ilke imza attı

1995 yılından bu yana Yapı Kredi Kültür Sanat’ın resmi danışmanlığını yürüten Güven Turan ise YKKS’ye nasıl katıldığından ve editörlük serüveninden bahsetti. Dünyada editör adıyla çalışan kişilerin ilk kez Türkiye’de Yapı Kredi Yayınları’nda çalışmaya başladıklarını anlatan Turan, üç aylık düşünce dergisi Cogito’nun 1994’teki ilk sayısında Laiklik konusunu işledikleri için çok eleştirildiklerini, derginin her sayısının en az 2 baskı yaptığını ve bunun dünyada ilk olduğunu söyledi. Güven Turan en çok talep gören Freud hakkındaki sayının ise ders kitabı olarak okutulduğunu sözlerine ekledi.

Oğul Doğan Taşkent İsviçre’deki çığda hayatını kaybedince ismi Doğan Kardeş ile yaşadı

Sohbette 60’ların sonuna kadar yayın hayatını sürdüren Doğan Kardeş de yer aldı. Yeni neslin taleplerinin artık geçmişten farklı olduğu için Doğan Kardeş dergisinin yeniden çıkmasının mümkün olamayacağını söyleyen Turan, Yapı Kredi Bankası’nın kurucusu Kazım Taşkent’in oğlu Doğan Taşkent’in İsviçre’de kayak yaparken çığ altında kalması sonucu hayatını kaybetmesiyle babasının anısını Doğan Kardeş dergisi ile yaşatmak istediğini, genç kuşakları da kaliteli bir yayınla buluşturmayı hedeflediğini anlattı.

Yapı Kredi Kültür Sanat’ın içinden Galatasaray Meydanı’na bakış

“21’inci yüzyıl kitaplığı dizisine çevre yazarları ve çizerlerini de eklemek istiyoruz”

Yapı Kredi Kültür Sanat (YKKS) Genel Müdürü Tülay Güngen etkinliğin sonunda katılımcıların sorularını yanıtladı. Bir sanat kurumu olarak insan yönetimini doğru yapmaya çalışıp arşive dikkat ettiklerini söyleyen Güngen, 21’inci yüzyıl kitaplığı dizisine başladıklarını, çevre konusunda yazar ve çizerlere de yer vermek istediklerini ifade etti. Yenilenen Yapı Kredi Kültür Sanat binasının Beyoğlu ile olan ilişkisini değerlendiren Güngen, binadaki merdivenleri yarı kamusal bir alan olan Galatasaray Meydanı’nın bir parçası olarak görmek istediklerini kaydetti. Beyoğlu’na dair inançlarını hiçbir zaman kaybetmediklerini söyleyen Tülay Güngen, Pera’dan bu yana zengin bir kültürün biriktiği bir yerden başka bir yere taşınmayı hiç düşünmediklerini belirtti.

Akdeniz, İlhan Koman

Beyoğlu İstiklal Caddesi’nin önemli kültür sanat merkezlerinden Yapı Kredi Kültür Sanat binası, yenilenmiş haliyle 13 Eylül 2017’de yeniden ziyarete açılmıştı.

Galatasaray Meydanı’ndaki bina İlhan Koman’ın ünlü Akdeniz heykeline de ev sahipliği yapıyor.

 

Haber: Merve Damcı

(Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.