Hafta SonuKitapManşet

[Çocuklar İçin Yeşil Kitaplar] Denizdeki Zeytin Ağacı – Eda Uysal

0

Amerikalı doğabilimci John Burroughs, “Sevgi olmadan bilgi kalıcı olmaz. Fakat sevgi önce gelirse bilgi kesinlikle arkasından gelecektir,” diyor. Çocuklarımızı üzerinde yaşadığımız gezegene saygı duyan bireyler olarak yetiştirebilmek için biz ebeveynlerin öncelikli görevi, erken dönemde doğa sevgisi verebilmek. Onların minik omuzlarına taşıyabileceklerinden fazla yük ve korku bindirmeden, doğayla oyun arkadaşı olmalarını sağlamak, bu yolda atacağımız ilk adım. İkinci adım ise doğayla ve yaşadığımız çevreyle uyumlu, sürdürülebilir yaşam tarzı benimsemeleri için doğru rol modelleri sunan çocuk kitapları seçmek.

Yeşil Gazete, “Çocuklar için Yeşil Kitaplar” yazı dizisi illüstrasyonu için Gonca Mine Çelik’e teşekkür ederiz

Bu amaçla biz [Çocuklar İçin Yeşil Kitaplar] adını verdiğimiz bir diziye başladık. Çocuklara çevre bilinci aşılayan, farklılıklarımızla bir arada yaşamanın mümkün olduğunu gösteren kitapları derlemeye karar verdik. Bildiğimiz kitapları anımsamaya, bilmediklerimizle tanışmaya, tanıtmaya niyet ettik.

***

Denizdeki Zeytin Ağacı

“Sözcüklerin derinliklerinde, bir öykünün en başında ya da en sonunda, küçücük bir ev vardır. Masalların ozanı yani gerçeklere masalsı elbiseler giydiren kişi orada yaşar. Ozan uyuduğunda, rüyasında masallar dans eder. Asla yalnız kalmaz…Ozan sabahleyin bir dolu yeni fikirle uyanır ve durmadan yazar, yazar…Öyküler yazar.”

Denizdeki Zeytin Ağacı, büyülü bir masalın sesiyle göz kapaklarımızı okşayarak başlıyor. Bir öyküdeki ormanın içinde kaybolan yazar, ozanın  masalsı güzelliklerle dolu evinin kapısını çalıyor ve o gece orada misafir ediliyor. Ozanın kahvaltıda ikram ettiği öyküleri bizimle paylaşan Yunanlı yazar Fotini Fragouli’nin “sözcüklerden döşeğine” uzanıp, ağaçların ve kuşların seslerine kulak veriyoruz. On hikayeden oluşan kitabın resimleri Evi Tsaknia tarafından karakalemle çizilmiş. Siyah beyaz resimler, hikayelerin ve dilin sadeliğini vurgulamaya yardımcı oluyor.

Her bir hikayede doğanın bir parçası konu edilirken eko-merkezli düşünce yapısı didaktik değil masalsı bir yumuşaklıkla veriliyor. Yazar, iyi rol modellerle çevreye duyarlılık bilincini aşılarken doğanın dili oluyor. Kimi zaman şehirde binaların arasında büyüyen bir okaliptüs ağacının “Sadece ışık ve hava istiyorum. Işığı ve havayı özlüyorum.” diyen buruk sesine şahit olurken, kimi zaman Evantiya ile konuşan çınar ağacının bilge sesini duyuyoruz.  Mirto ile dolunayın seyrine çıkıp, Yanni ile balon balığını denize kavuşturuyoruz. Yazar, doğa ve çevreyle kopan bağın tamirini insanlar arası ilişkileri düzenleyerek de yapıyor. Dede ve torun diyaloglarıyla çocuklara zaman kavramını sorgulatan “Kayıp Zamanlar” hikayesinde akıp giden zamanda kaybedilmeyen o güzel anılar, jenerasyonlar arası kurulan o sımsıcak bağ içimizi ısıtıyor.

Yazın gelmesini sabırsızlıkla bekleyen Haralambi’ nin kış günü hasır şapka bulmasına yardım eden esnafın çabalarını gösteren “Kafadaki Yaz Mevsimi” ve  kış boyunca kahvehanesine sığınan kırlangıca yem veren kahvecinin öyküsünü anlatan “Kış Kırlangıcı” hikayeleri iyiliğin yaşam döngüsündeki önemini vurguluyor. Bazen geciken ama mutlaka gelen iyilikler küçük bir hediye paketiyle önümüze bırakılıyor. Bereketli zeytin ağacı ile bir çocuğun kurduğu düşlerin yer aldığı kitaba ismini veren “Denizdeki Zeytin Ağacı” adlı öyküde hayal gücünün bizi nerelere götürdüğünü, çocukluk anılarımızda saklı o neşeli anların doğayla kurulan bağlarla tekrar canlandığını gösteriyor. Çocukken yediği zeytinlerin çekirdeklerini denize atan Sotiri denizde bir zeytin ağacının filizleneceği ve kendinin de bir gün kaptan olacağı hayalini kuruyor.

Ülkemizde 117 milyon zeytin ağacının idam fermanı için yasalar yürürlüğe girmeyi beklerken,  Fotini Fragouli Yunan kıyılarına zeytin çekirdeklerini serpiştiriyor. Yazar, tüm evrendeki canlıların yaşama hakkını sevgi sözcükleriyle savunuyor ve iyilik tohumlarını okurların kalplerine de ekiyor. Büyürken koruduğu tek şeyin hayalleri olan Kaptan Sotiri gibi kim bilir belki bir gün “sonsuz, sınırsız düşler kuran” çocukların karşısına da denizde bir zeytin ağacı çıkıverir?

Yazar: Fotini Fragouli

Resimleyen: Evi Tsaknia

Türkçesi: Seda Kostik

Kuraldışı Yayıncılık

64syf- 6 +

 

Eda Uysal

More in Hafta Sonu

You may also like

Comments

Comments are closed.