İklim KriziManşet

[Bonn 2017] Ankara iklim değişikliği zirvesinde sunulan taslak öneriye olumsuz bakmıyor

0

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, DW Türkçe’den Özge Artunç‘a konuştu. Bonn’da 6 Kasım’da başlayan ve bugün (17 Kasım) sona erecek olan Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği 23. Taraflar Konferansı‘na ilişkin konuşan Özhaseki, Türkiye’ye Paris Anlaşması’nı kabul etmesi için 3 maddelik taslak öneri sunulduğunu, bu maddeler “kabul edilebilir” nitelikte olduğunu söyledi.

Türkiye ile müzakereleri, konferansa başkanlık eden Fiji adına Almanya Çevre Bakanlığı Müsteşarı Jochen Flasbarth‘ın yürüttüğünü belirten Özhaseki, “Bu konuda üç maddelik bir müzakere neticesi bize sundular. Biz görüştük, baktık. Tam istediğimiz gibi değilse bile en azından kabul edebileceğimiz bir şey olduğunu kendilerine söyledik” dedi.

Türkiye’ye sunulan maddelerle Ankara’nın şartlarının biraz daha netleştiren bir ortam oluştuğunu vurgulayan Özhaseki, metnin içeriğine de değindi. Özhaseki, “Türkiye’nin (fonlara) erişim noktasında karşısına çıkabilecek engelleri kaldırmaya çalışan bir madde var. Bir takım irtirazları giderici, insanların kafasını biraz daha netleştirici bir takım maddeler var” dedi.

BM Genel Sekreterinin tutumu memnuniyet yarattı

Türkiye’nin taleplerinin yerine getirilmesi için gösterilen gayretleri takdirle karşıladıklarını belirten Özhaseki, konunun Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres‘le yapılan görüşmede de ele alındığını söyledi. Özhaseki, “Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri ile yaptığımız görüşmede çok daha sıcak bir ortamda bize hak verdiği gibi, bize nasıl yardımcı olacağını sorup, bilfiil işin içerisine girdiği ortam da doğdu. Bundan da memnuniyet duyduk” diye konuştu.

Paris Anlaşması’na göre, ülkelerin yenilenebilir enerjiye geçişine yardım için kurulan BM’nin Yeşil İklim Fonu’ndan (GCF) gelişmiş ülkeler faydalanamıyor. Türkiye de Paris Anlaşması’na temel oluşturan 1992 tarihli BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi’ne (UNFCCC) göre gelişmiş ülke sınıfında olduğu için bu fondan destek alamıyor.

Ancak Türkiye, 22 Nisan 2016’da Paris Anlaşması’nı, gelişmekte olan bir ülke olarak imzaladığını duyurdu ve 2015’teki BM İklim Değişikliği Konferansı’nda bu fondan faydalanabileceğine dair Fransa’dan güvence aldığını açıkladı.

Ankara’nın bir başka itirazı da GCF fonu kuralları yüzünden, GCF’in dahil olduğu diğer ortak iklim finansmanı programlarından da yararlanamamasına yönelik.

Türkiye’nin taleplerinin konuşulduğu Bonn’daki konferansta, Ankara’nın fondan destek almasına özellikle gelişmekte olan ülkelerin karşı çıktığı belirtiliyor.

Türkiye’nin taleplerine yönelik itirazları eleştiren Çevre Bakanı Özhaseki, “Bizim hiç yardım alacak ülkelerin parasında gözümüz yok. O pastadan illa pay alalım diye bir derdimiz yok. Ancak Türkiye’nin kendine has özel şartlarının belirlenmesi lazım diye düşünüyoruz. Bu şartların belirlenmesi için özellikle bastırıyoruz” dedi.

 

(DW Türkçe)

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.