Ekolojik YaşamGünün ManşetiManşet

Buğday’dan SYFF 2017’de kaçırmamanız gereken film önerileri

0

Sürdürülebilir bir yaşam umuduyla yola çıkan Sürdürülebilir Yaşam Film Festivali bu yıl 10. kez 22-26 Kasım tarihleri arasında gerçekleşecek. 10. yılında 10 farklı şehirde (Antalya, Balıkesir, Bursa, Eskişehir, İstanbul, İzmir, Kayseri, Kırklareli, Manisa ve Mersin) aynı anda düzenlenen Sürdürülebilir Yaşam Film Festivali’ndeki (SYFF) tüm film gösterimleri ücretsiz olacak.

Karmaşık küresel sorunları ve bu sorunlara yerel ölçekte çözüm üretmeye çalışanların ilham verici hikayelerini anlatan kısa ve uzun metraj belgesellerden oluşan film seçkisinde İran, Kanada, Hollanda, Kongo, Fransa, Rusya, Türkiye, Hindistan, İspanya, İsrail, Filistin ve İngiltere’den filmler bulunuyor.

Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği, 22 filmin seyirciyle buluşacağı SYFF 2017 film seçkisinden Buğday takipçilerinin kaçırmaması gereken 5 filmi seçti.

SYFF2017 Tanıtım Filmi from SYTV on Vimeo.

1 – Mutluluk Şehri / City Of Joy

74 dk / ABD, Demoktarik Kongo Cum. / 2016
Yönetmen: Madeleine Gavin
Dil: Fransızca, İngilizce / İngilizce, Türkçe altyazılı
Çevirmen: Ece Pürtaş

20 yıllık şiddetle yıkılmış Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nin doğusu sıklıkla “Kadın olmak için dünyanın en kötü yeri” olarak nitelendirilir. Bu film o bölgeden, çok daha farklı bir hikaye anlatıyor. Madeleine Gavin’in ilk yönetmenlik deneyimi olan Mutluluk Şehri, Kongo’nun doğusunda yer alan ve filme ismini veren devrim niteliğinde bir liderlik merkezi olan City of Joy’un ilk mezunları olan kadınları izlerken onların filizlenen liderlikleriyle merkezin kurucularının hikayelerini aktarıyor. Dr. Dennis Mukwege (2016 Nobel Barış Ödülü adayı), kadın hakları aktivisti Christine Schuler-Deschryver ve radikal feminist Eve Ensler (Vajina Monologları’nın yazarı)… Film, korkunç tecavüzlere ve istismara maruz kalmış kadınların iyileşebileceği; açgözlülük, ekonomi ve sömürgeciliğin sebep olduğu bir savaşın içinde liderliği öğrenebileceği ve ülkeleri için değişimin güçlü birer sesi olabileceği bir yeri hayal etmiş bu üç kişiyi anlatıyor. İnsan ruhunun derin dayanıklılığını anlatan Mutluluk Şehri, Kongolu kadınların umudu geri kazanmak için azim ve iradelerine tanıklık ediyor; hem de onlar için değerli olan her şey ellerinden alınmış olmasına rağmen.

 2 – Plastik Okyanus / A Plastic Ocean

102 dk/ ABD, Birleşik Krallık, Hong Kong / 2016
Yönetmen:  Craig Leeson
Dil: İngilizce / Türkçe altyazılı
Çevirmen: Faruk Berk

Plastik Okyanusu, gazeteci Craig Leeson’un, nadiren görülebilen Mavi Balina’yı ararken el değmemiş okyanusun ortasında plastik atıklar bulmasıyla başlıyor. Craig bu macerada serbest dalış şampiyonu Tanya Streeter ve uluslar arası araştırmacı ve bilim insanlarından oluşan bir ekiple birlikte 4 yıl boyunca dünyanın farklı bölgelerinde 20 noktaya seyahat ediyor ve okyanuslarımızın kırılgan durumunu araştırıyor. Plastik kirliliği ile ilgili alarm veren gerçekleri ortaya çıkarıyor ve acilen devreye sokulabilecek çözümleri gözler önüne seriyorlar.

3 – Kokota: Umut Adacığı / Kokota: The Islet Of Hope

28 dk/ Kanada / 2016
Yönetmen: Craig Norris
Dil: İngilizce / Türkçe altyazılı
Çevirmen: Berk Coker

Mbarouk Mussa Omar, Pemba adında küçük bir Doğu Afrika Adası’ndan geliyor. Yaklaşık on yıl önce Kokota adlı küçük bir komşu adayı ziyaret etti ve gördüğü şeyden şaşkına döndü. Kokota çöküşe doğru gidiyordu ve Mbarouk, bunun sorumlusunun iklim değişikliği ve ormanların yok edilmesi olduğunu biliyordu. Çaresizce Kokota’ya yardım etmek istedi, fakat Pemba’dan bir zavallı adam ne yapabilirdi? Kokota: Umut Adası, Mbarouk’un Kokota’ya yardım arayışı hikayesini anlatıyor. Bu kısa film, iklim değişikliğinin ön saflarında yaşayan dirençli insanları izleyicilere tanıtmakta ve bu beklenilmedik kahramanların adalarını ağaçlandırırkenken ısınan iklime yenilikçi bir şekilde adapte olmalarının hikayesini anlatmaktadır. Bu ilham verici film, izleyenleri basit çözümlerin gerçekten büyük etkilere sahip olabileceğine inandırmayı vaat ediyor.

 4 – Çikolata Davası / The Chocolate Case

90 dk/ Hollanda / 2016
Yönetmen: Benthe Forrer
Dil: Flemenkçe, Fransızca, İngilizce, Almanca / İngilizce ve Türkçe altyazılı
Çevirmen: Didem Çoban

Çikolata Davası, Hollandalı bir grup genç gazetecinin kakao endüstrisindeki çocuk köleliği ile mücadelesini konu alıyor. Kölelik olmayan bir kakao endüstrisine yolculukları 2003’de “Keuringsdienst van Waarde” isimli bir tv programı ile başlıyor. Film, arşivlenen eski çekimlerle yeni çekimleri birleştirerek ilham verici bir hikaye inşa ederken içinde yaşadığımız küresel sistemdeki temel hataları ve adaletsizlikleri bertaraf etmenin ne kadar zor olduğunu gözler önüne seriyor. Ancak imkansız değil! Mizahi yaklaşımları ve pes etmeyen azimleri ile ilk defa kendini “kölesiz çikolata” olarak ilan eden ürünlerini pazara sunmayı başarıyorlar. Geçtiğimiz 10 yılda “Tony’s Chocolonely” markası büyüyerek Hollanda’nın en büyük çikolata firması oluyor.

 5 – Küçük İnsanlar Büyük Ağaçlar / Small People Big Trees

45 dk / Rusya / 2016
Yönetmen: Vadim Vitovtsev
Dil: Rusça, İngilizce / Türkçe, İngilizce altyazılı
Çevirmen: Aykut İstanbullu

Orta Afrika Cumhuriyeti. Burada, yağmur ormanlarının gölgesinde, dünyanın en kısa insanları yaşıyor – Baka pigmeleri. Yüzlerce yıl önce olduğu gibi et için avlanıyor ve büyük ağaçların meyvelerini topluyorlar. Ormanın ruhlarına dua ediyor ve çocuklarına doğaya saygı duymayı ve sadece ihtiyaçları kadar almayı öğretiyorlar. Ama yavaş yavaş bu geleneksel modelleri “Büyük Dünya” kültürünün baskısıyla değişiyor.

Festivaldeki diğer filmleri ve festival programını buradan inceleyebilirsiniz.

 

(Buğday.org)

You may also like

Comments

Comments are closed.