ManşetTürkiye

Türkiye 8 şehriyle Avrupa’nın en kirli havasına sahip ülkeler arasına girdi

0

Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre Avrupa’da en kirli havaya sahip 10 şehirden 8’i Türkiye’de yer alıyor. Avrupa’nın havası en kirli şehrinin ise Makedonya’nın Tetova kenti olduğu açıklandı.

Avrupa genelinde büyük şehirler arasında yapılan sıralamada İstanbul, havası en kötü metropol konumunda yer alıyor.  Avrupa’nın havası en kirli 10 şehri arasında yer alan Türkiye şehirleri ise şöyle: Batman, Hakkari, Antep, Siirt, Afyon, Karaman, Iğdır, Isparta.

Verilerde, dünyada her yıl 7 milyondan fazla insanın hava kirliliği nedeniyle yaşamını yitirdiği aktarıldı.

Türkiye’de yalnızca kömür termik santraller nedeniyle 3 bine yakın kişi erken ölüyor

Geçtiğimiz yıl 15 Ekim’de SALT Galata’da düzenlenen “Nefes Alamıyoruz: Hava Kirliliği & İklim Değişikliği & Sağlık” başlıklı sempozyumda Türkiye’de hava kirliliğinin giderek arttığı belirtilmiş ve ülkenin hemen tüm illerindeki hava kirlilik düzeyinin Dünya Sağlık Örgütünün normal kabul ettiği değerlerin çok üzerinde olduğu söylenmişti.

Türkiye’de sayıları hızla artan partikül kömürlü termik santrallerin de hava kirliliğini doğrudan olumsuz etkilediği açıklanmıştı. Türkiye’de yalnızca kömürlü termik santrallerin neden olduğu hava kirliliği nedeniyle her yıl en az 2 bin 876 erken ölüm, 4 bin 311 hastaneye yatış ve 637 bin 643 iş günü kaybı yaşandığı aktarılmıştı.

Sempozyumda ayrıca akciğer kanserine bağlı ölümlerin yüzde 36’sı, kronik obstrüktif akciğer hastalıklarına bağlı ölümlerin yüzde 35’i, inmeye bağlı ölümlerin yüzde 34’ü ve kalp hastalıklarına bağlı ölümlerin yüzde 24’ünün sorumlusunun hava kirliliği olduğu açıklanmıştı.

 

(Evrensel)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.