Ekolojik YaşamManşet

Geri dönüşümde yeni model: Sigara izmaritleri asfalt yapımında kullanılacak

0

Dünyada her yıl trilyonlarca sigara tüketiliyor ve çoğu izmarit ne yazık ki çevreye atılıyor. Sigara insan sağlığını tehdit etmekle kalmıyor aynı zamanda havayı da kirletiyor, çevreye atılan izmaritler ise doğada çözünme süresi bir yana zehirli kimyasallarını derelere, nehirlere ve okyanuslara salıyor.

Sigara izmaritlerinin yol açtığı toksik etkiyi azaltmak ve bu atıkları yeniden değerlendirmek üzere yola koyulan Avusturalya’lı araştırmacılar geçtiğimiz günlerde izmaritlerden kaldırım ve asfalt yol yapılması konulu bir çalışma yayınladı.

Pınar Eşkin’in Ekolojist’te çıkan haberine göre Avusturalya’da bulunan Royal Melbourne Teknoloji Enstitüsü’nden (RMIT) Abbas Mohajerani liderliğindeki araştırmacılar, asfalta sigara izmariti katarak daha dayanıklı ve termal iletkenliğin daha az olduğu bir formül üretti.

Araştırma kapsamında, zehirli kimyasalların çevreye sızmasını önlemek için bitüm ve parafin mumu kullanılarak sigara izmaritleri izole edilmiş. Daha sonra izole edilen izmaritler sıcak asfalt karışımı ile karıştırılarak daha yoğun ve dayanıklı bir yapı elde edilmiş.

Ortaya çıkan ürün büyük bir atık sorununu çözmekle kalmıyor, aynı zamanda betonlaşma nedeni ile şehirlerde yaygın olarak oluşan kentsel ısıl ada etkisini de azaltıyor. Kısaca sigara izmaritleri güneşten gelen ısıyı daha az tutuyor ve ısı iletkenliği azalan yollar şehirlerin ısınmasına sebebiyet vermiyor.

Her yıl yaklaşık 6 trilyon sigara üretilmekte, bu da 1,2 milyon tondan fazla sigara izmariti atığı demek oluyor. Bu rakamların, özellikle dünya nüfusundaki artıştan ötürü 2025 yılında yüzde 50’den fazla artması bekleniyor.

 

(Ekolojist)

You may also like

Comments

Comments are closed.