ManşetSağlık

Hindistan’da zehirli hava oranı Dünya Sağlık Örgütü sınırlarının 30 kat üzerine çıktı!

0

Hindistan’ın başkenti olan ve yaklaşık 22 milyon insanın yaşadığı Yeni Delhi’de hava kirliliği kritik seviyeye ulaştı. Hindistan medyasından gelen habere göre Yeni Delhi’deki 6 bini aşkın okul, yoğun sis ve hava kirliliği nedeniyle Pazar gününe kadar tatil edildi. Ülkenin kuzey bölgelerinde gözüken sis ve hava kirliliği, görüş mesafesini düşürdüğü için meydana gelen kazalarda ölen ve yaralananlar olduğu bildiriliyor.

Hindistan’da doktorlar hava kirliliği nedeniyle halk sağlığı krizi ilan etti!

İngiliz Guardian gazetesinin haberine göre zehirli hava hastaneleri de alarma geçirmiş durumda. Sir Ganga Ram Hastanesi doktorları acil durum kapsamında birçok hastayla ilgilendiklerini anlattı.

Hastanede görev yapan akciğer cerrahı Arvind Kumar, hastaların gelir gelmez astım hastalarının kullandığı medikal cihazla kısa sürede tedavi olduklarını ve gittiklerini söylüyor.

Havada ağır metaller ve diğer kanserojen maddeler Dünya Sağlık Örgütü’nün belirlediği sınırların 30 kat üzerinde seyrediyor. Doktorlar bu seviyenin bir günde en az 50 sigara içilmesine denk geldiğini söylüyor.

Sigara kullanmayan kanser hastalarının sayısında artış yaşanıyor

Doktor Kumar, uzun vadede, zehirli havanın sürekli olarak kentteki kanser demografisini değiştirdiğini söylüyor. Kariyerinin başlarında, gördüğü 50-60 yaşlarındaki erkek akciğer kanseri hastalarının yaklaşık yüzde 90’ının sigara içtiğini söyleyen Kumar, son iki yıldır kendisine gelen akciğer kanseri hastalarının sigara içmediğini, hastalığın 30-40’lı yaşlarda ağırlıklı olarak sigara kullanmayan kadınlarda başladığını anlattı.

Hükümetten “gerekmedikçe evden çıkmayın” uyarısı

Hindistan’daki ABD Büyükelçiliği, Yeni Delhi’nin hava kalitesi seviyesini “tehlikeli seviye” olarak duyurdu. 500’den fazla partikül seviyesi ile kırmızı alarmların çalınmasını sağlayacak hava kirliliği, akciğer ve kalp rahatsızlıklarını başlatarak bireylerin ölümüne yol açabiliyor. Hükümet, halktan gerekmedikçe evden çıkmamalarını ve açık hava aktivitelerinden kaçınmalarını önerdi.

 

(Guardian, Yeşil Gazete)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.