ManşetTürkiye

Avrupanın önemli politikacı ve akademisyenlerinin imzası ile “Osman Kavala’yı serbest bırakın” yazısı

0

Financial Times gazetesinin 7 Kasım nüshasında (dün) tutuklu bulunan Anadolu Kültür Yönetim Kurulu Başkanı  Osman Kavala’nın serbest bırakılmasını talep eden bir yazı yayınlandı.

Metnin altında 27 Nisan muhtırası sonrasi 50 imzalı “Türk halkının ve Türk demokrasisinin yanındayız açıklamasını” organize eden iki akademisyen Timothy Garton Ash,ve Kalypso Nicolaidis, Almanya’nın en önemli sosyal bilimcilerinden Claus Offe, Oxford Üniversitesi rektorü Chris Patten, son 15 yılda Avrupa’da Türkiye hakkında yazılmış olumlu raporların bir kısımının altında imzaları olan Ivan Krastev ve Nathalie Tocci gibi önemli isimlerin imzası var.

İsveç eski Başbakanı Bildt, İspanya eski Dışişleri Bakanı Solana gibi önemli politikacıların, akademisyenlerin imzasının  da buluduğu yazının tam metni şöyle:

Kavala hakkındaki suçlamalar saçmanın da ötesindedir

Bu yazıyı, Türkiye’nin en önde gelen ve yurttaşlarından ve kendini adamış bir Avrupalı olan Osman Kavala’nın tam anlamıyla haksız gözaltına alınışına dikkat çekmek için kaleme alıyoruz. Sayın Kavala neredeyse tek başına Türkiye’nin anayasal düzenini ortadan kaldırmakla suçlanıyor. 

Sayın Kavala Avrupa’daki tüm akademi ve sivil toplumca tanınan birisidir. Kendisi onlarca yıldır, Türkiye ve komşuları ile Avrupa arasındaki alışverişi kolaylaştırmak için sanat, kültür ve diyaloğu kullanıyor. Kendisi cana yakın, alçak gönüllü ve dürüst bir insandır. Avrupa’nın birçok önde gelen kurumunun en gözde ortağıdır. Avrupa Konseyi’nin ne zaman Türkiye’de bir ortağa ihtiyacı olsa, Sayın Kavala’yı aradılar. Türkiye elbette ki Avrupa Konseyi’nin kurucu üyelerinden biridir. Geçen seneki darbe girişiminden sorumlu Gülen yanlısı bağlantılara karşı ilk uyaranlardan birisi de kendisidir. 
 
14 günlük gözaltıdan sonra, 1 Kasım’da, İstanbul’da bir mahkeme Sayın Kavala’yı anayasal düzeni ortadan kaldırmak ve terörist örgütlerle bağlantısı olmakla suçladı. Hayatını demokrasi ve diyaloğu güçlendirmeye harcayan ve Gülen hareketin yarattığı tehdide karşı ilk uyaranlardan olan birisi için için bu suçlamalar saçma olmanın da ötesindedir.
 
Türkiye Temmuz 2016 darbe girişiminde ciddi bir travma yaşadı ve Avrupa Türkiye halkıyla dayanışma halinde olmak için daha fazlasını yapmalıydı. Avrupa devlet ve kurumları, Türkiye yargısı Osman Kavala örneğinde olduğu gib saçma ve anlamsız soruşturmaları düşürürse, Türkiye’yi darbe girişiminin faillerini araştırma ve soruşturma çabalarında desteklemeli. Türkiye halkının dostları olarak, Türkiyeli yetkililerden Sayın Kavala’yı bırakmasını istiyoruz.

 

(Bianet)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.