İklim KriziManşet

Damrey tayfunu APEC Zirvesi’ne ev sahipliği yapmaya hazırlanan Vietnam’ı vurdu: 44 ölü

0

İklim değişikliği Pasifik Okyanusu’na kıyısı olan Vietnam’ın orta ve güney kesimlerini vurdu. Hafta sonunda 2. kategori şiddetine ulaşarak ülkeyi etkisi altına alan Damrey, Amerikan Uzay Araştırmaları Merkezi NASA’ya göre son 16 yılın bölgedeki en şiddetli tayfunu oldu.

Ülkenin güneyinde bulunan Nha Trang ve Ho Chi Minh City şehirleri, şiddetli fırtına ve şiddetli yağışa esir oldu. Binalar ve ağaçlar ağır hasar gördü. Amerikan Associated Press (AP) haber ajansının geçtiği bilgiye göre felakette en az 44 kişi hayatını kaybetti, 19 kişi de kayboldu.

Vietnam Afet Yönetim Kurumu, en az 116 bin evin zara gördüğünü ve kullanılamayacak hale geldiğini duyurdu. Uzun süreli elektrik kesintilerine yol açan tayfun nedeniyle 40 bine yakın kişi güvenli bölgelere tahliye edildi.

Rüzgar hızının hafta sonu 150 kilometreye kadar çıktığı tayfunda 228 balıkçı teknesinin battığı, 30 bin hektara yakın ekili alanın da sular altında kaldığı açıklanmıştı.

Yetkililer 11 Kasım Cumartesi günü Asya-Pasifik Zirvesi’nin yapılacağı Danang dahil bazı eyaletlerin şiddetli yağışlar nedeniyle sel baskınlarına maruz kalabileceği uyarısında bulundu. Bu haftaki zirveye ABD Başkanı Donald Trump, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping’in aralarında bulunduğu birçok dünya liderinin katılması bekleniyor.

Asya-Pasifik Topluluğu arasındaki bağları güçlendirmek amacıyla 1989 yılında kurulan APEC’in üyeleri Avustralya, Brunei, Kanada, Şili, Çin, Hong Kong Özel Yönetim Bölgesi, Endonezya, Japonya, Güney Kore, Malezya, Meksika, Yeni Zelanda, Papua Yeni Gine, Peru, Filipinler, Rusya, Singapur, Tayvan, Tayland, ABD ve Vietnam olarak sıralanıyor. Örgüt dünya ticaret hacminin yüzde 44’ünü oluşturuyor.

 

(AP, Yeşil Gazete)

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.