Doğa MücadelesiManşet

İstanbul için küçük, Oruç Baba için büyük zafer: İstanbul Kent Savunması açıkladı

0

2014 yılının Eylül ayında İstanbul’un tarihi Suriçi bölgesinde, Fatih Topkapı’da yer alan Oruç Baba Türbesi Parkı’nın bir vakfa tahsis edilmesi tek yeşil alan ve afet toplanma yerini kaybetmek istemeyen mahallelileri harekete geçirmiş, mahallede büyük bir direniş başlamıştı. Geylani İlim Kültür ve Eğitim Vakfı tarafından kapatılarak tekke yapılmak üzere kazılmaya başlanan park, mahalle halkının tepkisini çekmişti.

1.derece kentsel ve tarihi sit alanıydı

Oruç Baba Parkı gönüllülerinin anlattıklarına göre, 1. derece kentsel ve tarihi sit alanı olan parkta Oruç Baba Türbesi de yer alıyor. Ancak, Vakıflar Genel Müdürlüğü, bu alanı 10 yıllığına Geylani İlim Kültür ve Eğitim Vakfı’na kiralıyor. Vakıf, herhangi bir arkeolojik denetim veya müze gözetmenliği söz konusu olmadan bu alana Ümmi Sinan Tekke’sini yeniden ihya edeceğini söyleyerek inşaata girişiyor.

Haftalar süren ve İstanbul genelinde duyurulup sahiplenilen mücadele sonucunda Fatih Belediyesi sürece dahil oldu ve inşaat yapma ruhsatları olmaması gerekçesiyle çalışmayı durdurdu, ardından da park tekrar kullanıma açıldı.

Oruç Baba Parkı’nın kurtuluşu tescillendi

Vakıflar Genel Müdürlüğü ve Geylani Vakfı arasında yapılan kira sözleşmesinin feshine yönelik açılan dava sonuçlandı. 3. İdare Mahkemesi’nde görülen davanın sonucunda, “vakıflar mevzuatı uyarınca yeniden ihya, inşa ve restore edilmesi kaydıyla dini, ilmi ve eğitim hizmetlerinde kullanılmak üzere ilgili vakfa tahsis edilen dava konusu taşınmazın, bu şartlara uygun bir şekilde inşasına başlanmadığı, vakfiyesi doğrultusunda tahsise uygun şekilde işlemler yapılmadığı veya yapılamadığı görülmektedir” denilerek söz konusu sözleşme feshedilerek ve davanın konusunun kalmaması nedeniyle, 12 Ekim 2017 tarihi itibariyle Oruç Baba Parkı’nın kurtuluşu tescillendi.

“Şehir, birlikte mücadele edersek kurtulur”

İstanbul Kent Savunması karar açıklamasını şu sözlerle paylaştı:

“Bu karar da göstermiştir ki, yaşam alanlarımıza sahip çıkma bilinci, ısrar ve fikri takiple birleşince kazanım elde etme şansımız daha fazla olabiliyor. Başlıkta da belirttiğimiz gibi, koca İstanbul için küçücük bir metrekareye tekabül eden bu şirin parkımız, hizmet verdiği mahalleli için çok büyük anlamlara geliyor ki, mücadele ruhunu harekete geçirip kazanımlar elde edilebiliyor. Unutmayalım! Şehir, birlikte mücadele edersek kurtulur.”

 

(Yeşil Gazete, İstanbul Kent Savunması)

You may also like

Comments

Comments are closed.